Članak

Svečani doček pape Franje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Papa Franjo stigao je danas u predsjedničku palatu u Abu Dabiju na početku zvaničnog dijela posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima

(Patria) - Papa Franjo stigao je danas u predsjedničku palatu u Abu Dabiju na početku zvaničnog dijela posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a dočekan je topovskom salvom i preletom vojnih aviona koji su ostavili žuti i bijeli trag, što su boje Vatikana.

Princ prestolonasljednik šeik Mohamed Bin Zajed El Nehjan primit će papu, prvog vatikanskog poglavara koji je posjetio Arabijsko poluostrvo.

Papa će boraviti u Abu Dabiju do utorka, 5. februara.

 

 

On će u ponedjeljak učestvovati na međureligijskoj konferenciji, a neposredno pred povratak u Rim predvodit će veliku misu na otvorenom.
Skoro milion katoličkih migranata živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uglavnom su iz Filipina i Indije.

U nedjelju, prije polaska u Emirate, papa Franjo je na Twitteru napisao da u tu zemlju odlazi kao brat, kako bi zajedno pisali novu stranicu dijaloga i mira. „Molite za mene“, napisao je papa Franjo, prenosi NAP.

Sjedinjene Države pozdravljaju dolazak pape Franje u Ujedinjene Arapske Emirate kao povijesni trenutak za vjersku slobodu, napisao je na Twitteru Američki državni sekretar Mike Pompeo. 

„Prva sveta misa koju će Papa služiti na Arapskom poluotoku promiče mir i razumijevanje između dviju velikih svjetskih religija“, rekao je Pompeo.
 

#Svijet