Članak

Beograd: Deveti protesti Jedan od pet miliona

Navode da šetaju za slobodu i demokratiju, protiv režima Aleksandra Vučića.

BEOGRAD, (Patria) - Deveti po redu protest "Jedan od pet miliona" počeo je večeras oko 18 sati kod Platoa ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Večerašnjim protestima pridružili su se i studenti Fakulteta političkih nauka koji traže ostavku ministra prosvjete Mladena Šarčevića.

Hiljade učesnika protesta kretat će se u šetnji ka Terazijama. Navode da šetaju za slobodu i demokratiju, protiv režima Aleksandra Vučića. Učesnici protesta ulaz RTS-a oblijepili su trakama na kojima je pisalo: Cenzurisano. Učesnici protesta traže i jednako izvještavanje o svim političkim opcijama u programu RTS-a, kao i ostavku generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa i ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića. Mnogi učesnici su nosili transparente sa porukama Vučiću.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom "Stop krvavim košuljama" održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. godine, zbog napada na jednog od lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu.

Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu pod nazivom Jedan od pet miliona. 

Na godišnjicu ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, 16. januara, organizovana je šetnja do Hrama Svetog Save, gde su zapaljene svijeće.

Na početku organizovanja protesta zatraženo je da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada na Borka Stefanovića i aktiviste Levice.

Protesti se održavaju u nekoliko gradova, podršku su im dali brojni profesori univerziteta, advokati i umjetnici. 

#Region