Članak

Svečano otvaranje 25. festivala Sarajevska zima

Mađarski državni folklorni ansambl, folklorni ansambl broj jedan u Mađarskoj, osnovan je 1951. godine s ciljem prikupljanja, čuvanja i prezentiranja blaga mađarskog folklora

SARAJEVO, (Patria) - U četvrtak, 7. februara 2019. u 20:00 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo Mađarski državni plesni ansambl, svečano će otvoriti 25. festival Sarajevska zima 2019. pod motom – Buka i Bijes.

Mađarski državni folklorni ansambl, folklorni ansambl broj jedan u Mađarskoj, osnovan je 1951. godine s ciljem prikupljanja, čuvanja i prezentiranja blaga mađarskog folklora. Raznovrstan repertoar Mađarskog državnog folklornog ansambla učinio ga je jednim od najuspješnijih svjetskih ansambala: tokom šest decenija postojanja Ansambl je nastupao u 53 zemlje na četiri kontinenta i zabavljao više od 9 milijona ljudi. Repertoar Ansambla se sastoji od autentičnih i savremenih predstava.

Ovaj program daje poštovanje i Kodály Zoltánu, svjetski poznatom kompozitoru, muzikologu i pedagogu. U mađarskom virtusu možete pratiti radosti i tuge, kao i rituale praznika i svakodnevnog života. Ovu produkciju karakteriziraju bogato zasjenjene lirsko-asocijativne slike, scenski događaji, razigrane varijacije prostornih i vremenskih planova.

#Lifemagazin