Članak

Mladi „zagrijani“ za struju

Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) započeo je pripreme organizacije 14. savjetovanja koje će ove godine biti održano u Neumu

(Patria) - Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) započeo je pripreme organizacije 14. savjetovanja koje će ove godine biti održano u Neumu. Riječ je o tradicionalnom stručnom događaju na kojem kroz prezentaciju i razmatranje stručnih radova elektroenergetičari temeljito analiziraju  stanje u elektroenergetskom sektoru i predlažu rješenja za njegovo bolje funkcionisanje, veću pouzdanost i budući razvoj. Kako to sugeriše i idejno rješenje plakata ovog skupa fokus će biti na opskrbi električnih automobila pogonskom energijom i korištenju obnovljivih izvora u proizvodnji struje. I u jednom i u drugom Bosna i Hercegovina ozbiljno kasni za Evropom.

Upravni odbor CIGRE u BiH odlučio je da rok za prijavu referata sa sažetkom bude 29. mart, a za njihovu dostavu 28 .juni.

Na trinaestom savjetovanju održanom u jesen 2017. godine prezentirano je oko 160 stručlnih referata a predsjednik ovog komiteta Edhem Bičakčić očekuje da će ove godine taj broj biti premašen. Optimizam zasniva na činjenici da je u međuvremenu ova strukovna organizacija ojačana i omasovljena i da je njen ugled među inženjerima elektrostruke, ali i drugim visokostručnim kadrovima, znatno porstao u odnosu na raniji period. Među njima je ne mali broj mladih ljudi za koje je kako kaže „vrlo važno da u svojoj struci nastoje da dosegnu vrh“. CIGRE danas broji oko 400 članova.

Aktivnost  Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme osim  spomenutog savjetovanja obilježit će i niz drugih stručnih skupova s ciljem da se onima koji donose odluke u području elektroenergetike ponude najbolja tehnička i druga rješenja i ubrza ukupan razvoj BiH.

„Ako elekteoenergetika u BiH u bruto društvenom proizvodu učestvuje sa oko 30 odsto onda svaki pomak u njenom razvoju od naprimjer deset procenata znači pomak od tri odsto na ukupan BDP. To su ciljevi koje je teško dostići u drugim sektorima i zbog toga smatram da je energetika nedovoljno iskorištena šansa za naš ekonomski napredak, društveni prosperitet i socijalnu sigurnost“, izjavio je ovim povodom Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE. /H. ARIFAGIĆ/

#Biznis