Članak

EYOF sve bliže: Treneri vrijedno rade sa takmičarima u alpskom skijanju

BiH ima osam takmičara koje čine četiri mladića i četiri djevojke.

SARAJEVO, (Patria) - Na predstojećem Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu (EYOF) koji se održava od 9. do 16. februara boje BiH u alpskom skijanju branit će osam takmičara koje pripremaju treneri Mirza Nezirović i Almir Bužo. 

Nezirović u razgovoru za agenciju Patria navodi da su takmičari počeli sa pripremama još u julu prošle godine, a nekoliko dana pred početak 14. izdanja EYOF-a obavit će finalne priprema na Jahorini. Dio priprema odvija se i na Bjelašnici, a treninzi su svakodnevni. 

Od osam takmičara koje čine četiri mladića i četiri djevojke, dvije su povrijeđene ali se ulažu napori da svi nastupe na takmičenju.

"Idemo na to da svi nastupe i da budu u formi. Izborili smo se da imamo ovaj broj takmičara tako da se nadamo svim njihovim nastupima", kazao je Nezirović.

Na pitanje da li ima uzbuđenja, ali i kakva su očekivanja trener Nezirović navodi da će dati sve od sebe, ali da je konkurencija prejaka. 

"Tu će biti takmičari koji su vozili Evropa i Svjetski kup, ali dat ćemo maksimum na našim nastupima", poručuje trener.

Takmičari BiH u alpskom skijanju su Nina Petrović (2001), Esma Alić (2002), Aiša Kantardžić (2002), Ajlin Zuhrić (2002), Harun Kunovac (2001), Salih Hasanbegović (2002), Kemal Karić (2002) i Strahinja Arnaut (2002).

Učešće na EYOF 2019 potvrdilo je 46 delegacija koje broje 750 sportista, trenera i drugih članova. Akreditovano je 150 novinarskih ekipa, a hiljade volontera pripremaju se za ovaj praznik sporta, najznačajniji poslije 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Svečana ceremonija otvaranja EYOF-a bit će održana na stadionu Asim Ferhatović Hase 10. februara. 

#Sport