Članak

Snijeg i minusi okovali SAD

Manje je hladno na Antarktici nego u Chicagu ovih dana.

(Patria) - SAD se smrzava. Dužnosnici, piše CNN, upozoravaju kako smrzotine nastaju veoma brzo jer su temperature na mnogim mjestima debelo ispod nule.

Neki državni uredi već su zatvoreni, a poštari neće dostavljati poštu u čak šest država, dok u još četiri države neće raditi u pojedinim regijama. Otkazano je na hiljade letova, ne vozi na desetke vozova, a većina od toga u Chicagu.

 

 

Snažna zima pogodit će idućih dana oko 212 miliona ljudi, gotovo dvije trećine populacije SAD-a. Njih oko 83 miliona bit će na posebnom udaru zime između srijede i ponedjeljka, upozorava CNN.

Došlo je i do prvih ljudskih žrtava. Od početka tjedna od hladnoće i smrzavanja umrle su tri osobe, a vlasti uporno pozivaju ljude, posebno stare i bolesne, da stoje u zatvorenom i ne izlaze na "najhladniji zrak u generaciji", kako ga zovu stručnjaci.

Chicago će sljedećih dana biti "epicentar ekstremne hladnoće", kaže za CNN meteorolog Dave Hennen. U četvrtak ujutro očekuje se temperatura od 27 stepeni ispod nule. Najviša dnevna temperatura danas poslijepodne neće biti viša od 15 stepeni ispod nule.

Kako piše CNN, manje je hladno na Antarktici nego u Chicagu ovih dana.

U utorak i srijedu otkazano je više od 2.700 letova, a njih čak 1.550 trebalo je poletjeti ili sletjeti s aerodroma u Chicagu.

Dostava pošte neće funkcionirati u Illinoisu, Iowi, Minnesoti, Sjevernoj Dakoti, Južnoj Dakoti, Wisconsinu, kao i u dijelovima Kansasa, Missourija, Montane i Nebraske.

#Svijet