Članak

U Narodnom pozorištu Mostar predstava 'Alfa Beta'

Na maloj sceni Narodnog pozorišta Mostar "Studio 64" biće izvedena predstava "Alfa Beta"

MOSTAR, (Patria) - U petak 01. februara, na maloj sceni Narodnog pozorišta Mostar "Studio 64" biće izvedena predstava "Alfa Beta" sa početkom u 20 sati.

Predstava nastala po tekstu autora Teda Whiteheada, u režiji Saše Oručevića, zanimljiva je, dinamična i univerzalna priča o ljudskoj otuđenosti, otuđenosti od sebe i od drugih. Priča o dubokim intimnih strahovima oslikanim u likovima bračnih partnera koji proživljavaju vlastite krize izbora i odluka koje oblikuju njihove živote. Propitujući smisao braka, likovi dovode pod znak pitanja i uvriježene vrijednosti koje su uz brak vezane, i postavljaju pitanje da li su naša očekivanja prevarena?

Da li u svim bračnim i životnim fazama osjećamo onu platonsku ljubav i zanos kao na početku veze ili to može prerasti u nešto drugo i šta je to? Ključno pitanje je, koliko ostajemo svoji kroz vrijeme, koliko smo dužni ostati vjerni sebi a koliko instituciji braka, i kako nas to oblikuje? Dođite da zajedno potražimo odgovore. U predstavi igraju Fatima Kazazić i Saša Oručević, a scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka.

Predstavu „Alfa Beta“ imate priliku gledati i u terminima 15. i 22. februar u Studiju 64 Narodnog pozorišta Mostar sa početkom u 20 sati.

U petak, 08.02. u 20 sati na Velikoj sceni biće odigrana predstava „Ajmo na fuka“ po tekstu i u režiji Dragana Komadine. Glumačku postavu čine: Saša Oručević i Robert Pehar. Predstava govori o odnosu dvojice vojnika, pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine. Njihove sudbine prikazane su kroz tri različite situacije: kao mrtvaci koji na nebu čekaju „poziv od Onoga gore“ kao ratnici na sukobljenim stranama u rovovima, ali i kao dvojica poznanika u poslijeratnom Mostaru. Ova predstava je prvi zajednički koprodukcijski projekat Narodnog pozorišta Mostar i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

ULAZNICE

Ulaznice po cijeni od 7 KM i 3,50 KM s popustom za učenike, studente i penzionere su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati, na dan igranja predstave od 9 do 14 sati te od 18 do 20 sati; rezervacije na broj 036/550-128, mail: [email protected], porukom u inbox na Facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.
 

#Lifemagazin