Članak

Otpremnina i Lukačevo duplo penzionisanje?

Prema Zakonu o policijskim službenicima u Federaciji BiH pravo na novčanu otpremninu, u slučaju penzionisanja, imaju policijski službenici, ali ne i imenovani dužnosnici, kakav je Lukač imao status ka

SARAJEVO, (Patria) - U Domu policije ove sedmice organiziran je ispraćaj u penziju direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača. On je Nezavisnom odboru Parlamenta FBiH dostavio svoju pismenu ostavku u kojoj ih obavještava da se povlači sa mjesta direktora zaključno sa 28. januarom.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH je, u utorak, 22. januara izviješteno o ispraćaju direktora Dragana Lukača u penziju. Sjednici su, pored ministra Aljoše Čampare i direktora Lukača, prisustvovali premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić, policijski komesari kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i drugi.

Tada je, međutim, prešućeno da će Lukač nastaviti svoj policijski angažman kao glavni inspektor u kabinetu direktora Uprave policije. Prema dokumentu, koji je pokazan na uvid Patriji, Lukač je vraćen u čin glavnog inspektora i raspoređuje se na radno mjesto koje odgovara tom činu?

Ovim novim imenovanjem stvorene su pravne pretpostavke da Lukač nakon „sljedećeg penzionisanja“ dobije i novčanu otpremninu koja može iznositi i do 30.000 KM. Prema Zakonu o policijskim službenicima u Federaciji BiH pravo na novčanu otpremninu, u slučaju penzionisanja, imaju policijski službenici, ali ne i imenovani dužnosnici, kakav je Lukač imao status kao direktor Federalne uprave policije. /A. Aljović/

#Specijal