Članak

Profesor Ivo Banac: Deklaracija HNS-a kontradiktorni dokument Čovićeve 'nadstranačke' ekspoziture

Hrvatski narodni sabor usvojio je Deklaraciju kojom se traži unutrašnji preustroj BiH kao i odbacivanje presude Suda u Hagu za udruženi zločinački podhvat

(Patria) - Deklaracija HNS-a, što je danas u Mostaru „jednoglasno“ usvojila Čovićeva „nadstranačka“ ekspozitura, kontradiktorni je dokument koji oprezno i izuzetno biranim riječima zapravo pokušava ono što Dodik radi otvoreno i vrlo agresivno, ocjenjuje to u komentaru za agenciju Patria hrvatski historičar i dugogodišnji profesor na prestižnom Univerzitetu Yale, profesor emeritus dr. Ivo Banac.

Hrvatski narodni sabor (HNS), čiji je predsjednik Dragan Čović, koji je i na čelu HDZ-a Bosne i Hercegovine, u subotu je jednoglasno usvojio Deklaraciju koja kroz sedam tačaka definira smjernice djelovanja hrvatskih političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini, među kojima je i insistiranje na novom unutrašnjem preustroju Bosne i Hercegovine, kao i odbacivanje kvalifikacije udruženi zločinački pothvat, kako je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ocijenio politiku bivših čelnika Republike Hrvatske i Hrvatske zajednice Herceg Bosna koju su vodili prema BiH tokom rata devedesetih.

Profesor Banac primjećuje da se Deklaracijom HNS-a bez spominjanja bilo koje stranke, političkog bloka ili bh. lidera, traži povratak na „izvorne Washingtonske i Daytonske sporazume“, kao da su oni, ističe Banac u svojoj opservaciji, u jednom trenutku stavljeni van snage, dok se OHR optužuje za nametanje ustavnih amandmana koji su, kako je istaknuto u Deklaraciji, doveli u pitanje „hrvatsku konstitutivnost u BiH“.

„Zato se i traži ukidanje OHR-a, što Čovićeve sljedbenike stavlja u tabor ruske politike, koja je u više navrata predlagala upravo takav rasplet. Zapravo, ne žele se temeljne promjene u pravcu konsolidiranja BiH nego „neteritorijalna autonomija Hrvata u BiH“. Na taj se način želi zaobići činjenica da su Hrvati posve obespravljeni samo u srpskom entitetu te dati alibi za politiku oslanjanja na Dodika, Vučića i Rusiju“, ocjenjuje profesor Banac.

Uvjeren je da su oni dijelovi Deklaracije koji govore kako je članstvo BiH u EU i NATO-u „najvažniji vanjskopolitički cilj“ HNS-a samo mazanje očiju, „posebno kad se zna da jedino Dodik odbacuje takav cilj, navlastito kad je riječ o NATO-savezu.“

„Stavke o borbi protiv korupcije zvučale bi uvjerljivije kad bi dolazile iz nekog manje kompromitiranog izvora. Povijesna tumačenja vezana uz kritiku Haaškog tribunala također bi bila uvjerljivija da nisu izložena u kontekstu borbe za teritorije“, kaže profesor Banac, i dodaje da se može jedino složiti da je za postizanje 'političke stabilnosti nužno da se sva tri konstituivna naroda uistinu konstitutivna i jednakopravna na cijelom teritoriju BiH'.

„No, za postizanje takvog cilja potrebna je drukčija politika, nikako Čovićeva, koja je Hrvate u BiH i dovela u trenutni ćorsokak“, zaključuje profesor Banac.
 

#Intervju