Članak

Grčki parlament potvrdio sporazum o imenu Sjeverna Makedonija

Za usvajanje Sporazuma iz Prespe glasala su 153 parlamentarca, dok je 148 bilo protiv imena Republika Sjeverna Makedonija. Veći dio građana Grčke je prema istraživanjima bio protiv sporazuma, no premi

ATINA, (Patria) - Grčki parlamentarci danas su tijesno izglasali historijski sporazum s Makedonijom i tako je okončan 27-godišnji spor o imenu ove države. 

 

 

Za usvajanje Sporazuma iz Prespe glasala su 153 parlamentarca, dok je 148 bilo protiv imena Republika Sjeverna Makedonija. Veći dio građana Grčke je prema istraživanjima bio protiv sporazuma, no premijer Grčke Aleksis Cipras je uprkos tome rizikovao i doveo sporazum do kraja.

Hiljade demonstrana okupile su se pred grčkim parlamentom prije nekoliko dana protestirajući protiv imena. Ranije je sporazum prihvaćenom u makedonskom Sobranju.

Al Jazeera podsjeća da sporazum predviđa da ime Makedonije bude promijenjeno u Sjeverna Makedonija, a da Grčka zauzvrat prestane blokirati njeno učlanjenje u Sjevernoatlantsku alijansu (NATO) i Evropsku uniju.

 

 

#Svijet