Članak

Krah FUP-a i svečani odlazak Lukača u penziju

Čelnik FUP-a se tereti i da je tu policijsku agenciju koristio za obračun sa političkim neistomišljenicima. Zastupnik SDP BiH u Parlamentu FBiH Nermin Nikšić mjesecima je tražio odgovore na pitanja ko

Piše Amra Varatanović


U Domu policije ove sedmice organiziran je ispraćaj u penziju direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača. On je Nezavisnom odboru Parlamenta FBiH dostavio svoju pismenu ostavku u kojoj ih obavještava da se povlači sa mjesta direktora zaključno sa 28. januarom.

Lukača u penziju (iako je to trebao učiniti još prije pet godina) ispratili su ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, federalni premijer Fadil Novalić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić, te policijski komesari kantonalnih MUP-ova.

Čampara je govorio o profesionalnom odnosu Lukača i njegovim policijskim sposobnostima. Ministar je pohvalio: „Taj doprinos se ogleda u dobrim rezultatima rada koje je postigao FUP, kontinuirano, iz godine u godinu, što se posebno ogleda u povećanom broju podnesenih izvještaja o počinjenim krivičnim djelima, a što je najbolji rezultat od osnivanja Uprave policije.“ Je li Čampara uopće kompetentan da govori o kvalitetama policijskog posla? Čak i ako su tačne infomacije da je „broj podnesenih izvještaja o počinjenim krivičnim djelima najbolji rezultat od osnivanja Uprave policije“, ništa nije urađeno više od toga. Sve je ostalo samo puka statistika.

Osnovna misija FUP-a je borba protiv organiziranog kriminala, a ne pamtimo značajnije akcije hapšenja u Federaciji zbog korupcije, droge ili drugih oblika kriminala.

U aprilu 2017. godine Lukač je najavio: „... policijski komesari, na čelu sa mnom kao direktorom FUP-a, spremni smo raditi više i bolje naš posao kako bi stvorili sigurnu atmosferu kako bi se svaki građanin osjećao sigurno.“ Nakon toga desilo se više ubistva u Federaciji, koja nisu razriješena, među njima i ubistva dva sarajevska policajca, čiji počinitelji nisu pronađeni do danas.

Način prodaja Fabrike duhana Sarajevo do danas je ostao obavijen velom tajne. Govori se o jednoj od najvećih korupcijskih afera u Federaciji nakon rata. Umjesto istrage, Lukač i FUP su u junu prošle godine uhapsili nekoliko osoba koje se sumnjiče da su iznosili i preprodavali duhan iz FDS-a. FUP je u više navrata proteklih godina hapsio selefije u Federaciji. Ta hapšenja redovno su završavala oslobađajućim presudama, a uhapšeni su nakon toga podnijeli visoke tužbene zahtjeve protiv države. Cijela 2018. godina prošla je u najavama Lukačeve ostavke. Više se pažnje pridavalo tome nego borbi protiv kriminala koju je FUP morao povesti zajedno sa kantonalnim MUP-ovima.

Kraj drugog mandata Dragana Lukača obilježen je i predmetima koje su protiv njega otvorili Državno tužilaštvo i Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Državno tužilaštvo vrši provjere zbog moguće zloupotrebe položaja ili ovlasti direktora Lukača, jer je polovinom aprila 2018. godine odbio proslijediti informaciju koju je dobio od Obavještajno-sigurnosne agencije u slučaju ubistva Ramiza Delalića Ćele.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo, s druge strane, provjerava kako je Lukač, iako je Nezavisni odbor Parlamenta FBiH utvrdio da je još prije četiri godine stekao uvjete za penziju i po sili zakona morao biti penzionisan, uredno primao plaće, čime je ostvario nezakonitu imovinsku korist i oštetio budžet Federacije samo na ime plaće za stotine hiljada maraka. I to bez dodataka na plaće i doprinosa.

Čelnik FUP-a se tereti i da je tu policijsku agenciju koristio za obračun sa političkim neistomišljenicima. Zastupnik SDP BiH u Parlamentu FBiH Nermin Nikšić mjesecima je tražio odgovore na pitanja koga FUP prisluškuje, da li se istražuju samo članovi SDP BiH, ko i na koji način vrši zloupotrebe unutar FUP-a, zašto se kažnjavaju policijski službenici itd.

Protiv Lukača je podneseno i niz prijava Sarajevskom tužilaštvu zbog zloupotrebe službenog položaja. Uposlenici koji su prijavili direktora u prijavama navode: Izvršena je potpuna unutrašnja reorganizacija Federalne policije, dešava se premještanje i degradiranje kadrova, činovanje po podobnosti umjesto po sposobnosti, sredstva se troše nekontrolirano.
Ima li FUP nakon osam godina, koliko agencijom rukovodi Lukač, uopće snage da se više uhvati ukoštac sa ozbiljnim kriminalom?

A Lukaču je na svečanom ispraćaju poklonjen i pištolj za poseban doprinos i zasluge u službi. 

S obzirom da je Nezavisni odbor tek zatražio od Visokog sudskog tužilačkog vijeća mišljenje o mogućem sukobu interesa tri člana Nezavisnog odbora koji trebaju izabrati novog direktora FUP-a, zaključeno je da se sjednica prekine do izjašnjenja VSTV-a. U tom smislu, Lukačeva ostavka „primljena je k znanju“, ali ona nije proslijeđena ni ministru unutrašnjih poslova FBiH ni Vladi FBiH.

#Specijal