Članak

Akademija nauka povukla počasno priznanje ruskom patrijarhu nakon izjave o mobitelima

Nakon protivljenja članova Ruske akademije nauka, ova ustanova je povukla odluku da vođi Ruske pravoslavne crkve dodijeli priznanje počasnog profesora, piše Radio Slobodna Evropa.

(Patria) - Nakon protivljenja članova Ruske akademije nauka, ova ustanova je povukla odluku da vođi Ruske pravoslavne crkve dodijeli priznanje počasnog profesora, piše Radio Slobodna Evropa.

Patrijarh Kiril je trebao zvanično preuzeti nagradu u sjedištu Akademije u Moskvi 22. januara, zajedno sa predsjednicom Vijeća Federacije, Gornjeg doma Federalne skupštine Rusije, Valentinom Matvijenko. Odluka da se ova titula dodijeli predsjedavajućoj Vijeća Federacije je također povučena.

"Pitanje dodjele titula počasnih profesora Ruske akademije nauka patrijarhu Kirilu i Valentini Matvijenko nije bila do kraja promišljena“, izjavio je za RSE 21. januara Juri Balega, potpredsjednik Ruske akademije nauka.

Prema njegovim riječima, o dodjeli priznanja Kirilu raspravljalo se 22. januara, a očekuje se da će uslijediti glasanje o tome da li će ovaj potez biti podržan ili ne.

U objavi inicijalne odluke 18. januara, Akademija je obrazložila da se Kirilu priznanje dodjeljuje zbog njegove „velike uloge u popularizaciji nauke“, kako je za Interfax 18. januara izjavila glasnogovornica Svetlana Popova.

"Kao što je Ajnštajn rekao, teorija relativiteta govori o geniju Kreatora, i u tom smislu nema kontradikcija“, rekla je Popova.

Objava je došla nedugo nakon što je patrijarh Kiril izjavio da se korisnici pametnih telefona možda udvaraju "antikristu“.

U intervjuu sa ruskom državnom televizijom 7. januara Kiril je izjavio da nije u potpunosti protiv visokotehnoloških uređaja, ali je upozorio na mogućnost "robovanja“ pametnim telefonima, za koje je objasnio da preko njih vanjske sile mogu kontrolirati ljude i skupljati njihove podatke.

"Kontrola iz jedne tačke je vijesnik dolaska Antikrista“, izjavio je Kiril za državnu televiziju Kanal 1 na pravoslavni Božić.

Članovi Ruske akademije nauka rasrdili su se zbog odluke da se Kirilu i Valentini Matvijenko dodijele priznanja počasnih profesora bez ikakve prethodne rasprave. Neki od njih su primijetili da nova povelja Akademije, usvojena 2014. godine, čak i ne sadrži titulu "počasni profesor“ u svom statutu, objasnio je Balega.

U skladu sa prošlom poveljom, Akademija je mogla odati počast „izvanrednim osobama iz oblasti kulture, naučnicima, zvaničnicima i javnim ličnostima“.

Međutim, promjena u povelji nije odvratila članove Akademije u dijeljenju počasnih profesorskih titula u prošlosti, uključujući i priznanje bivšem izraleskom predsjedniku, Šimonu Peresu 2012. godine, te bivšem generalnom tajniku UN-a, Ban Ki-munu i trenutnoj šefici UNESCO-a, Irini Bokovoj, 2015. godine.

U Rusiji, Akademija je također ovim priznanjem odlikovala i lokalne političare, među kojima je i bivši gradonačelnik Moskve, Juri Lužkov, čija je supruga navodno stekla veliko bogatstvo, velikim dijelom zahvaljujući političkim vezama svoga muža.

Lužkov nije bio jedini kontroverzni ruski zvaničnik koji je na ovaj način odlikovan. Vladimir Resin, Lužkovljev nasljednik, je također optužen za korupciju, kao i za navodne veze sa kompanijama koje se prijavljuju na tendere u sklopu ogromnog projekta izgradnje u Moskvi kojeg podržava Kremlj.

Dodjela priznanja javnoj vjerskoj figuri također se ne dešava prvi put. Kirilov prethodnik, patrijarh Aleksej II, je također bio počasni profesor, dodao je Balega.

Mnogi akademici iz ovog tijela nisu imali problem s odlikovanjem Kirila, ali su se usprotivili načinu na koji se to uradilo.

Ne tražeći mišljenje članova Akademije prije donošenja odluke bilo je "sramotno“, rekao je član Akademije Juri Apresjan. "Birokrati nemaju nikakve veze sa naukom. Smatram da je ovo pogrešna procedura“, rekao je Apresjan za RSE.

"Ne vidim ništa strašno u dodjeljivanju tog priznanja, ali odluka o tome bi trebala biti donesena transparentno“, rekao je Askold Ivančik, glavni istraživač u Institutu svjetske historije pri Ruskoj akademiji nauka.

U prošlosti su članovi Akademije kritizirali ovu organizaciju zbog popuštanja državnim zvaničnicima koji su se miješali u njen posao.

Ako Akademija odluči povući priznanje, Kiril neće ostati bez svojih akademskih titula. Vođa Ruske pravoslavne crkve je odlikovan priznanjem počasnog profesora na moskovskom Univerzitetu za nuklearna istraživanja.

 

#Svijet