Članak

Češka: Oporezivanje isplata Crkvi koje dobiva za imovinu zaplijenjenu tokom komunizma

Obeštećenja crkvama, ali u najvećoj mjeri katoličkoj, počele su 2013. i iznose dvije milijarde kruna (oko 135 milijuna KM) godišnje u razdoblju od 30 godina

(Patria) - Donji dom češkog parlamenta izglasao je oporezivanje isplata koje Crkva dobiva kao nadoknadu za zapljenjenu imovinu tokom komunističke vladavine, što je bio ključan zahtjev sadašnje Češke komunističke stranke (KSČM) za podržavanje manjinske vlade lijevog centra.

Zastupnici vladajuće stranke ANO premijera Andreja Babiša i njihovi manjinski partneri soacijaldemokrati, pridružili su se komunistima i stranci krajnje desnice Sloboda i izravna demokracija (SPD) pa je prijedlog zakona prošao sa 106 glasova. Donji dom ima 200 zastupnika.

Obeštećenja crkvama, ali u najvećoj mjeri katoličkoj, počele su 2013. i iznose dvije milijarde kruna (oko 135 milijuna KM) godišnje u razdoblju od 30 godina. One pokrivanju crkvenu imovinu koju su joj komunističke vlasti zapljenile nakon Drugog svjetskog rata, a vlasti je nisu mogle vratiti prema zakonu o restituciji, jer su, na primjer, promijenile vlasnika u međuvremenu.

Zakon mora potvrditi i češki senat, a neki su zastupnici već najavili da će tražiti ocjenu ustavnosti. 

#Svijet