Članak

Komšić za HRT: Zastupam sve građane Bosne i Hercegovine

Komšić je rekao da u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine zastupa sve građane Bosne i Hercegovine.

ZAGREB, (Patria) - Rasnu čistoću ste morali dokazivati u Hitlerovoj Njemačkoj“ rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić u emisiji „Nedjeljom u 2“ na HRT-u, objašnjavajući politiku koju zastupaju nacionalne stranke u BiH, a protiv koje se, rekao je, bori njegova politička partija i on.

Komšić je rekao da u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine zastupa sve građane Bosne i Hercegovine.

„To mi je obaveza, na to sam se zakleo“, rekao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH izjavio je da BiH i Hrvatska imaju dosta otvorenih pitanja, među kojima je i to da je BiH Hrvatskoj vratila svu imovnu /državnu imovinu ostala nakon raspada Jugoslavije/ ali da to Hrvatska nije učinila prema BiH.

"Ne vidim drugog načina da relaksiramo odnose osim da razgovaramo", rekao je Komšić, pozivajući na saradnju između zvaničnog Sarajeva i Zagreba. 

Govoreći o prijetnjama iz Srbije i Hrvatske prema BiH, Komšić je rekao da bilo kakvo prekrajanje granica može donijeti samo nove probleme u regionu.

"Moramo naučiti slušati jedni druge, i razumjeti jedni druge", rekao je Komšić, dodajući da u BiH niko nema kapacitet za nove ratove, te da bi ulazak BiH u NATO dodatno stabilizirao region.

Odgovarajući na pitanje o političkom položaju Hrvata u BiH Komšić je rekao da Hrvati imaju trećinu vlasti na nivou BiH, i pola vlasti u Federaciji, prenosi Patria.

#BiH