Članak

Čović i HDZ jedini iz Federacije nisu podržali Komšića koji pokušava odblokirati NATO put BiH

Nastojanja člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića da pokrene Bosnu i Hercegovinu na njenom NATO put, iz Federaciji BiH još jedino nije podržao Dragan Čović i HDZ BiH

SARAJEVO, (Patria) - Nastojanja člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića da pokrene Bosnu i Hercegovinu na njenom NATO put, iz Federaciji BiH još jedino nije podržao Dragan Čović i HDZ BiH.

Vlasti iz Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, snažno se protive ulasku Bosne i Hercegovine u NATO, premda su odluke o pristupanju Alijansi ranije potpisali i članovi SNSD-a, vladajuće partije u RS, koje sada pokušavaju osporiti.

Komšić je nedavno poručio da je njegov uslov da kao član Predsjedništva BiH podrži imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije (SNSD), usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa za NATO.

Tokom kratkog sastanka Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Beogradu Dodik je optužio Bošnjake da žele BiH uvesti u NATO, dok se on, kao predstavnik bosanskih Srba, rekao je, tome snažno protivi: "U ovom trenutku bošnjačka i hrv…. pokušava da to uslovi prihvatanjem odluke o putu ka NATO-u, što mi odbijamo, naravno. Tako da će primjena /izbornih/ rezultata vjerovatno trajati još jedno duže vrijeme”, referirao je Dodik ruskom predsjedniku o njegovim nastojanjima da zaustavi NATO put Bosne i Hercegovine, što je jedan od strateških ciljeva Rusije.

Komšić je podršku za njegovu politiku stavljanja NATO puta BiH kao primarnog interesa Bosne i Hercegovine dobio od svih stranka iz Federacije, osim HDZ-a BiH.

„BH Blok je u potpunosti dao podršku članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću, koji je imenovanje mandatara za Vijeće ministara BiH uslovio poštivanjem zakona i obaveza prema BiH, „a ne da su na tim pozicijama oni koji negiraju zakone i obaveze koje ima država Bosna i Hercegovina“, rekao novinarima u Sarajevu predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, nakon sastanka sa drugim članovima BH Bloka - predsjednicima DF-a i Naše stranke Željkom Komšićem i Predragom Kojovićem.

„NATO članstvo je vitalna stvar za Bosnu i Hercegovinu, čak vitalnija od europskih integracionih procesa“, rekao je predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

Politiku Komšića u vezi uslovljavanja formiranja Vijeća ministara NATO putem Bosne i Hercegovine podržao je i drugi član u Predsjedništvu Šefik Džaferović (SDA).

I iz Saveza za bolju budućnost (SBB) također je saopćeno 16. janaura da izražavaju punu podršku stavovima članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića i Šefika Džaferovića, u vezi sa deblokadom NATO puta, „kao ključnim preduvjetom za formiranje novog saziva Vijeća ministara“, saopćeno je iz te stranke.

Iako predsjednik HDZ-a Dragan Čović tvrdi da je ulazak BiH u NATO prvi prioritet za BiH, te da je Hrvatska demokratska zajednica BiH najviše doprinijela da NATO ocijeni vjerodostojnim bh. napore i pozove BiH da dostavi MAP, Čović je jedini političar iz Federacije BiH koji još nije podržao Komšića u njege stavove u vezi sa Alijansom.

#BiH