Članak

Komšić: Nije srpski da se ne održi data riječ

On je rekao da se od Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH očekuje da poštuje zakone BiH.

BEOGRAD, (Patria) - Odnose unutar BiH treba regulisati dijalogom, a ne služiti se žalopojkama pred stranim državnicima, kazao je u intervjuu Oslobođenje član Predsjedništva BiH Željko Komšić. 

On je rekao da se od Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH očekuje da poštuje zakone BiH.

“Promjena političkog stava jeste legitimna, ali mi nikada nećemo pristati na to da se te odluke devalviraju samo zato što je neko promijenio politički stav. Ono što je ranije potpisano mora biti ispoštovano. Uostalom, kada govorimo o tim političkim stavovima iz RS-a o NATO-u, u kontekstu ranije donesenih odluka, koje su mahom potpisivali funkcioneri SNSD-a, rekao bih da naprosto nije srpski da se ne održi data riječ”, precizirao je Komšić.

On je prokomentarisao i to što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dolazak Putina u Srbiju iskoristio kako bi mu zahvalio za ruski veto na rezoluciju o Srebrenici.

"Ne znam da li ima prečih stvari, ali smatram da jedna onakva izjava gospodina Vučića poništava stotinu drugih izjava kojima on poziva na pomirenje i saradnju u regionu, jer time pokušava amnestirati krivce za zločin genocida u Srebrenici, krivce koje je precizno naveo Haški tribunal, osnovan od strane UN-a. Neka se gospodin Vučić izvini žrtvama genocida ali i srpskom narodu kojeg na svoju ruku etiketira genocidnim, jer to u Bosni i Hercegovini niko ozbiljan ne čini”, zaključio je Komšić.

#BiH