Članak

Bećirović: Cilj posjete Putina Beogradu je zaustaviti NATO put regiona

Bećirović ocjenjuje da je posjeta Putina Srbiji važna za Rusku Federaciju, jer se Srbija suprotstavlja članstvu u NATO, a što je jedan od vanjskopolitičkih ciljeva Rusije.

LJUBLJANA, (Patria) - Ruski predsjednik Vladimir Putin je vrlo pragmatičan političar i državnik, smatra Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, komenatarišući jučerašnju posjetu ruskog predsjednika Beogradu.

Bećirović ocjenjuje da je posjeta Putina Srbiji važna za Rusku Federaciju, jer se Srbija suprotstavlja članstvu u NATO, a što je jedan od vanjskopolitičkih ciljeva Rusije.

„I ne samo da se suprotstavlja Srbija, već u svoje ime, ali i dobrim dijelom u ime Rusije, pokušava onemogućiti ulazak u NATO Makedoniji, kao i Bosni i Hercegovini preko eksponenata u entitetu Republika Srpska“, rekao je Bećirović, te podsjetio na slične scenarije pred ulazak Crne Gore u NATO, ali i dešavanja nakon toga.

„Ruska Federacija, vrlo jasno, kroz riječi predsjednika Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova šalje poruke da ove države ne smiju postati članice NATO-a“, rekao je Bećirović, dodajući da se takvo ponašanje Rusije može ocijeniti kao miješanje u unutrašnje stvari država u regionu.

Direktor IFIMES-a ocjenjuje i to da Putin pokušava u zemljama sa većinskim pravoslavnim stanovništvom stvoriti "putinizaciju pravoslavlja", dok istovremeno na drugoj strani izvanredno sarađuje sa Iranom ili Sirijom.

„Pragmatičnost Putina je potvrđena i u globalnim i u regionalnim okvirima“, rekao je Bećirović.

Direktor IFIMES-a očekuje da bi neke zemlje u regionu Zapadnog Balkana mogle promijeniti i svoju geopolitičku orijentaciju, poput toga, ističe, da se Srbija okrene Euroazijskim integracijama.

„Insistiranje na članstvu u EU i retorika koja se upotrebljava u Srbiji je samo jedan veliki blef. Isto se donosi i na Milorada Dodika“, rekao je Bećirović, podsjećajući na izjavu Dodika koji je pozvao da Bosna i Hercegovina bude primljena u EU po skraćenom postupku, iako je to, ocjenjuje Bećirović, nemoguće da se desi.

„Ni jedna zemlja nije postala članicom EU na takav način“, rekao je Bećirović.

#BiH