Članak

Samo u slučaju ostavke ministra Čampare Bošnjaci i Hrvati imaju iste šanse za direktora FUP-a

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH u ponedjeljak 21. januara održat će sjednicu na kojoj će pregledati traženu dokumentaciju za osam kandidata koji su se prijavili za direktora Federalne uprave policije

Piše: A. Varatanović


Nezavisni odbor Parlamenta FBiH u ponedjeljak 21. januara održat će sjednicu na kojoj će pregledati traženu dokumentaciju za osam kandidata koji su se prijavili za direktora Federalne uprave policije i zakazati intervjue sa kandidatima za 31. januar, potvrđeno je za agenciju Patria.

Iako se pojavila informacija da zbog Kodeksa Visokog sudskog i tužilačkog vijeća tri člana Nezavisnog odbora Branimir Orašanin, sudija Suda BiH, te tužioci Mirko Miličević i Zdenko Kovač ne mogu biti članovi tog tijela, za sada još nema i zvanične potvrde da su oni u sukobu interesa. Nezavisni odbor u ponedjeljak će održati sjednicu u punom sastavu te će uputiti pismo VSTV-u i zatražiti pojašnjenje odredbi Kodeksa u tom slučaju. Nezavisni odbor potvrđen je u maju, a konstituisan početkom juna prošle godine. VSTV je Kodeks donio krajem 2018. godine.

Prema Kodeksu VSTV-a propisano je da nosioci pravosudnih funkcija ne mogu biti članovi organizacija koje su povezane sa agencijama za provođenje zakona, uključujući odbore i komisije za izbor i imenovanje, odbore za razrješenje policijskih rukovodilaca. Dok se ne izjasni Visoko sudsko i tužilačko vijeće, Nezavisni odbor nastavit će raditi u punom kapacitetu.

Za kraj januara aktuelni direktor FUP-a Dragan Lukač čiji je drugi mandat upitan zbog godina radnog staža (više od 44) i gubitka statusa policijskog službenika najavio je ostavku. U tom slučaju kada nije imenovan novi direktor niti zamjenik, FUP-om bi rukovodio Nurudin Hafizović, šef Federalne istražne službe kriminalističke policije.

Od oktobra prošle godine je na čekanju imenovanje zamjenika direktora FUP-a, a federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara od tada do danas nije predložio da se ta tačka stavi na dnevni red Vlade FBiH. Tri kandidata za zamjenika direktora FUP-a su Himzo Selimović, Ensad Korman i Zoran Čegar.

Za direktora FUP-a prijavilo se osam kandidata od čega šest Hrvata i dva Bošnjaka. Prijavili su se Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije, Ivica Bošnjak, zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Ensad Korman, službenik FUP-a, Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, Mustafa Hujdurović, inspektor FUP-a, Milan Galić, aktuelni policijski komesar Zapadnohercegovačkog kantona, Ljuban Frljić, načelnik Operativnog centra MUP SBK Travnik i Robert Perić, načelnik Terenskog ureda Jug Čapljina GP BiH.

Čak šest kandidata iz reda hrvatskog naroda u odnosu na dva iz reda Bošnjaka pokazuje da očito na tu poziciju pretenduje HDZ BiH. To se ogleda i u činjenici da su se prijavila čak tri kandidata koji imaju rukovodeće mandate u dvije državne policijske agencije (direktor GP BiH i zamjenik direktora DKPT-a) i policijski komesar ZHK. Svi ovi kandidati bliski su HDZ-u. 

Veći broj kandidata Hrvata u odnosu na Bošnjake krije se u činjenici da Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH propisuje da ministar FMUP-a i direktor FUP-a ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda. S obzirom da je aktuelni ministar FMUP-a Aljoša Čampara, računa se na to da će mjesto direktora FUP-a pripasti kandidatu iz reda Hrvata. No, ukoliko bi ministar Čampara već sutra podnio ostavku s obzirom da je i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, time bi se u jednakopravan položaj stavili svi prijavljeni kandidati. Tako bi nakon dva mandata Dragana Lukača (Hrvat) i dva mandata Zlatka Miletića (Hrvat) na čelnu poziciju FUP-a mogao biti imenovan Bošnjak.

Među prijavljenim kandidatima je i Zoran Galić koji je direktor GP BiH u drugom mandatu. Za Galića se već godinama veže niz afera među kojima je i ona da ima lažnu fakultetsku diplomu iz Srbije, nestanak opreme i municije iz skladišta GP BiH, kompromitirani konkursi za 7. i 8. klasu kadeta, narušeni međuljudski odnosi unutar same policijske agencije, zakašnjela reakcija u migrantskoj krizi. Treba podsjetiti da je Galić bio komesar Zapadnohercegovačkog kantona kada je u oktobru 2009. godine u navijačkim neredima u Širokom Brijegu ubijen navijač FK Sarajevo Vedran Puljić. Iako su svjedoci tvrdili da je Puljića u općem metežu ubio policajac iz pištolja, to nikada nije dokazano. Njegova smrt ostala je nerazriješena već deset godina.

Robert Perić, šef Terenskog ureda Jug Čapljina prijavljivao se za direktora FUP-a i 2014. godine. Protiv Perića je Tužilaštvu BiH podnesena i anonimna prijava o neregularnostima prijema 7. i 8. klase kadeta Granične policije BiH. Podnosioci prijave tvrdili su da je uziman novac za prijem kadeta te je zatraženo da sve ispita Državno tužilaštvo. 

Ako bi čelna pozicija Federalne uprave policije pripala kadrovima bliskim Draganu Čoviću i HDZ-u postoji realna opasnost da bi se uspostavila kontrola uskog kruga ljudi nad nekoliko hiljada policijskih službenika koliko broje MUP-ovi u četiri kantona sa hrvatskom većinom. Niko ne može osporiti da bi takva kontrola mogla izazvati nesagledivu štetu po više od 10.000 policajaca koliko ih je u FBiH.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Livanjskog kantona odbili su potpisati sporazum o korištenju sistema radioveze između policijskih agencija u BiH koji bi značajno doprinio unapređenju saradnje među agencijama za provođenje zakona kao i unaprijedio borbu protiv svih oblika organiziranog kriminala. Zašto i kome je trebalo da se četiri MUP-a izdvoje iz takvog sporazuma i da djeluju van tog uvezanog sistema još uvijek je samo pitanje bez odgovora.

#BiH