Članak

SIPA zaprimila pismo o nestanku municije iz Granične policije BiH

SIPA je zaprimila pismo iz Granične policije Bosne i Hercegovine u kojem Agenciju za istrage i zaštitu uposlenici GP izvještavaju o nestanku municije i opreme iz GP, ali i nezainteresiranosti Tužilašt

Piše A. Aljović


SIPA je zaprimila pismo iz Granične policije Bosne i Hercegovine u kojem Agenciju za istrage i zaštitu uposlenici GP izvještavaju o nestanku municije i opreme iz GP, ali i nezainteresiranosti Tužilaštva BiH da ovaj predmet otvori i istraži.
Patriji je pokazano na uvid to pismo o sigurnosnom skandalu koji potresa Graničnu policiju, i nespremnosti Tužilaštva da riješi slučaj. 

U istom pismu, kojeg su sačinili uposlenici GP, nepotpisano ali dostavljano direktoru SIPA-e Perici Staniću, Kriminalističko-istražnom uredu kao i na druge adrese SIPA-e, traži se odgovornost i prvog čovjeka Granične policije Zorana Galića, za kojeg se tvrdi da ne može biti amnestiran od odgovornosti za propuste u instituciji kojom rukovodi već drugi mandat, iako se u medijima njegova odgovornost pokušava opravdati.

'Tužilaštvo zataškava slučaj?'

Krajem 2017. godine je uočeno da iz skladišta GP u Sarajevu nedostaje oko 30.000 komada municije kao i druga materijalna sredstva, među kojima i optički ništani/snajperi. Premda je početkom prošle godine zaprimilo i zvaničnu prijavu u nestanku municije i opreme iz GP, iz Tužilaštvo BiH još uvijek ne žele potvrditi da li je otvorena istraga o ovom slučaju kao i to dokle se došlo sa predmetom. 

Uposleni u GP sumnjaju da Tužilaštvo prikriva slučaj i pokušava zataškati odgovornost čelnih ljudi GP, na prvom mjestu direktora Galića, koji je  blizak HDZ-u.

SIPA je u dopisu koji joj je dostavljen izviještena o tome da tužiteljica Biljana Simeunović, koja vodi predmet o nestanku municije i opreme iz GP na slučaju nije angažirala SIPA-u, već je predmet vratila na Centralni istražni ured Granične policije BiH. U pismu se navodi: „Istražitelji Centralnog istražnog ureda u GP istražuju pripadnike Centralnog istražnog ureda. To je apsurd“.

Tužiteljica Simeunović se spominje i u aferi „Diploma“. Odbila je otvoriti istragu u slučaju krivotvorenja školskih diploma u privatnim školama u Kiseljaku i Širokom Brijegu, nakon čega su novinari Žurnala naručili i dobili diplomu srednje škole za samo 17 dana i 2.500 KM?!

Niko ne zna gdje je završila municija i oprema jedne od najvećih policijskih agencija Bosne i Hercegovine, kao i šta je sve nestalo iz GP, iako se o tom skandalu ali bez većih posljedica raspravljalo u proljeće 2018. godine i pred Državnim parlamentom BiH. 

Dok istragu o ovom slučaju Tužilaštvo oteže, mediji izvještavaju o tome da su kažnjeni i suspendirani službenici iz GP koji su prijavili nestanak municije i opreme. „Dakle, krivica se želi prebaciti na pripadnika Granične policije, među njima i one koji su pokrili i prijavili slučaj.“

'Interne istrage i traženje krivca'

Prvi interni disciplinski postupak u Graničnoj policiji zbog nestanka municije i opreme vođen je protiv tadašnjeg načelnika Centralnog istražnog ureda GP Semira Pašanbegovića, šefa Odsjeka za prikrivene operacije Muamera Fazlagića i Edina Mulaomerovića, inspektora za prikrivene operacije. Odgovornosti ova tri službenika oslobodila je Disciplinska komisija GP. 

Unutrašnja kontrola GP žalila se Policijskom odboru na oslobađajuću odluku Disciplinske komisije, ali je ta žalba odbačena. Dotadašnji šef Disciplinske komisije Emir Tanović nakon toga je smijenjen, a na njegovo mjesto postavljen Svevlad Hoffmann. Hoffmann je pokrenuo novi disciplinski postupak protiv Pašanbegovića, Fazlagića i Suada Mekića. Pašanbegović i Fazlagić su u tom Hoffmannovom postupku kažnjeni novčano, dok je Mekić oslobođen. 
Treći disciplinski postupak u slučaju nestanka opreme iz GP, osim Semira Pašanbegovića uključuje još i Eldina Smailagića, koji je započeo istragu oko nestanka opreme iz GP, te Zdanka Šanju, tadašnjeg šefa Odsjeka za istrage u GP.

Početkom mjeseca iz Granične policije BiH je saopćeno da su službenici Granične policije BiH inicijala S.P. i Z.Š., suspendirani zbog postojanja sumnje da su počinili teže povrede službene dužnosti, u vezi s nepostupanjem po procedurama zakonitog presretanja telekomunikacija. U pismu SIPA-i upravo je takav scenario i nagoviješten: „Ako SIPA ne preuzme ovaj slučaj, krivica će se prebaciti na Pašanbegovića, Fazlagića,  Smailagića i Zdenku Šunje“.

'Uloga Hoffmana'

Odnosi među čelnicima Granične policije iznenada su se promijenili nakon izbijanja u javnost afere o nestanku municije iz skladišta GP. Svevlad Hoffmman, zamjenika direktora GP Zorana Galića posljednjih godina je podnio više krivičnih prijava protiv Galića zbog, kako je navodio, nezakonitog rada i zloupotrebe službenog položaja, dok je Galić više puta kažnjavao Hoffmanna suspenzijom sa radnog mjesta. Hoffmann je sada vraćane na posao i više ne spominje nezakonitost rada Galića. 

Na pitanje novinara Oslobođenja u intervjuu za taj list od 5. januara: „Konstantno se piše i priča o sukobima u Graničnoj policiji BiH. Prije svega o sukobu Vas i direktora GPBiH Galića“, Hoffman je odgovorio: „Ne radi se ni o kakvim sukobima, niti su sukobi na personalnoj razini, niti na bilo kojoj drugoj razini“. Optužio je medije da dezavuišu tužilaštvo i jasnost. „Potrebno je istaknuti da su se pojavile stanovite medijske špekulacije, plasirane u cilju obmanjivanja javnosti i u želji da se mjerodavni organi koji vode odgovarajuće postupke odvedu u krivom smjeru“, rekao je Hoffmann, ali je potvrdio i to da je iz Granične policije uistinu nestala municija i oprema, što je uočeno i evidentirano krajem 2017. godine.

Splitski list Slobodna Dalmacija objavio je nedavno teks pod naslovom „Trebao bi loviti one s lažnim svjedodžbama, a i sam je ima: direktor Federalne policije BiH bit će Hrvat s kupljenom diplomom srbijanskog fakulteta; Sve to čak i ne krije, no nitko mu ništa ne može“, objašnjavajući kontroverze oko direktora Granične policije BiH Zorana Galića koji je konkurisao i za poziciju direktora Federalne uprave policije.

#Specijal