Članak

Britanski parlament podržao Theresu May

May do ponedjeljka ima rok da parlamentu predstavi "plan B". Na raspolaganju ima nekoliko opcija: od Brexita bez dogovora do odgode datuma britanskog izlaska iz Unije.

(Patria) - Britanski parlament odlučio je ukazati povjerenje kabinetu premijerke Therese May, samo dan nakon što su njezin plan za Brexit zastupnici odbacili velikom većinom.

Za izglasavanje nepovjerenja glasalo je 306, a protiv opoziva premijerke 325 zastupnika.

Prethodno je May, tokom rasprave u parlamentu, poručila kako je "dug put koji treba savladati da se Velika Britanija ponovno ujedini nakon Brexita koji je podijelio zemlju 2016. godine", te pozvala zastupnike da je podrže kako bi mogla završiti posao.

"Živimo u povijesnom trenutku u našoj nacionalnoj povijesti nakon referenduma koji je podijelio našu naciju na pola. Moramo svojoj zemlji vratiti cjelinu, a glasanje prošle noći pokazuje da trebamo savladati dug put", rekla je May parlamentu dan nakon što je velika većina odbila njezin dogovor o Brexitu, objavila je Al Jazeera.

"Međutim ne vjerujem da su opći izbori taj put, niti vjerujem da je taj put vlada pod vodstvom Jeremyja Corbyna", istaknula je May.

Sad joj treba 'plan B'

Govoreći prije premijerke čelnik opozicinih laburista Corbyn kazao je da vlada koja ne može progurati svoj zakon u parlamentu mora zatražiti od zemlje novi mandat, pozvavši May da podnese ostavku.

Britanska premijerka već je ranije odbila podnijeti ostavku.

Večer ranije, njezin je dogovor s Europskom unijom o Brexitu velikom većinom odbacio donji dom parlamenta.

May do ponedjeljka ima rok da parlamentu predstavi "plan B". Na raspolaganju ima nekoliko opcija: od Brexita bez dogovora do odgode datuma britanskog izlaska iz Unije.

 

#Svijet