Članak

Analitičari za NAP: Vučić i Dodik koriste posjetu Putina za ličnu promociju

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovat će u četvrtak u Beograd u službenu posjetu Srbiji. Kako pišu srbijanski mediji, u Beogradu ispred Hrama Svetog Save ruskog predsjednika dočekat će oko 70.000

Piše Armin Aljović


Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovat će u četvrtak u Beograd u službenu posjetu Srbiji. Kako pišu srbijanski mediji, u Beogradu ispred Hrama Svetog Save ruskog predsjednika dočekat će oko 70.000 ljudi, dok su mjere sigurnosti u glavnom gradu Srbije podignute na najveći nivo.

Analitičari koji su govorili za Patriju uoči posjete ruskog predsjednika Beogradu ističu da Putin dolazi više u kontekstu geopolitičkih odnosa, na prvom mjestu zbog prepiranja sa zapadom kako bi poslao određene političke poruke, te da ne očekuju prevelike promjene na relaciji Moskva – Beograd iako se radi o posjeti predsjednika jedne ozbiljne i velike zemlje kakva je Rusija. 

S druge strane, ističu analitičari, domaći političari, na prvom mjestu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić a zatim i Milorad Dodik u Bosni i Hercegovini posjetu Putina koristi za ličnu promociju i manipulaciju glasačima. 

Uoči posjete ruskog predsjednika Beogradu Vučić je izjavio: „Uvijek se konsultiram s predsjednikom Putinom i tražim njegov savjet. Upoznam ga o tome šta se dešava i ne lažem, kažem istinu“.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik govoreći za medije poručio je: „Republici Srpskoj su veoma važni svi kontakti i razgovori, posebno sa značajnom i snažnom državom kakva je Rusija, koja je pokazala svoju objektivnost u sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma“. Dodik je zatim izjavio da će se sigurno sresti sa Putinom, ali da još nije do kraja definisan format sastanka, te podsjetio da Republika Srpska ima dobru saradnju i veze sa Rusijom.

'Vučićev kontramiting' 

„Teško mi je da povjerujem da je Putin sretan zbog što će Vučić koristiti njegov dolazak za kontramiting za obraćanje s građanima koji ga preziru. On je mnogo ozbiljan da bi pristao da mu bude Dodik“, napisala je na Twitteru novinarka Biljana Lukić, aludirajući na hiljade građana koji već više od mjesec dana svake subote protestuju protiv vlasti Aleksandra Vučića u Beogradu i nekoliko drugih gradova u Srbiji, prijeteći da će se protesti preliti i na cijelu zemlju. 

Analitičari povlače paralelu i podsjećaju i to da se istim kontramitingom poslužio i Milorad Dodik u Banja Luci kada je na ulice grada izveo hiljade uposlenih u javnom sektoru da protestuju protiv građana Banja Luke, koji su se protivili izgradnji u centralom banjalučkom parku.

'Politika umjesto ekonomije'

„Posjeta Putina Beogradu se pokušava iskoriti za unutarpolitičke svrhe“, kaže Patriji direktor nevladine organizacije "Centar za regionalizam" iz Novog Sada Aleksandar Popov. 

„Ovako velike posjete uvijek imaju dvije svrhe; ekonomska saradnja i slanje političkih poruka“, rekao je Popov, dodajući da se u slučaju posjete Putina Beogradu ipak više šalju političke poruke, dok ekonomska pitanja ostaju marginalizirana i u sjeni političkih dešavanja.

Sonja Biserko ocjenjuje da Rusi koriste region za svoje pozicioniranje u odnosu na Zapad, prije svega NATO, EU i SAD, ali je evidentno, kaže Biserko, da i lokalni političari koriste Rusiju kako bi ostvarili neke svoje lične interese i na koncu ucjenjivali Zapad za određene stvari.

„Ne očekujem mnogo od ove posjete“,  kaže Biserko za Patriju, ističući da je posjeta ruskog predsjednika Putina više manifestacionog karaktera nego posjeta nakon koje bi se izrodili i neki konkretni projekti, ali, napominje, ipak treba sačekati i vidjeti kako će se stvari odvijati nakon odlaska ruskog predsjednika.

„Balkan je sada neka vrsta šahovske table na kojoj se nadmeću prije svega Amerika i Rusija protiv Evropske unije u smislu da je EU zbog svojih unutrašnjih problema dosta marginalizirana, iako to ne znači da EU nema svoje prioritete na Balkanu“.

Na pitanje kako gleda na to da lokalni političari u regionu, poput Dodika, šalju neku vrste poruke da Putin dolazi spasiti Srbe, dok sam ruski predsjednik vrlo jasno ističe poštivanje državnog suvereniteta i teritorijalnog integritet zemlja Zapadnog Balkana, prije svega Bosne i Hercegovine, Biserko kaže da je Rusija ozbiljna zemlja, sa ozbiljnom strategijom i diplomatijom, koja nije od jučer.

„Rusija zna da u ovoj fazi ne može da stavi Balkan pod svoj veći utjecaj, ali mogu da budu remetilački faktor“, kaže Biserko.

#BiH