Članak

PREPISKA Vladi se žuri, Džafić ne pristaje na nezakonite radnje u Željeznicama FBiH

U Željeznicama Federacije BiH, direktor Esin Džafić već duže vrijeme vodi žustru borbu sa vlasnikom - Vladom FBiH, koja bez odlaganja želi imenovati v.d. izvršne direktore, a za koje direktor i Sindik

SARAJEVO, (Patria) - U Željeznicama Federacije BiH, direktor Enis Džafić već duže vrijeme vodi žustru borbu sa vlasnikom - Vladom FBiH, koja bez odlaganja želi imenovati v.d. izvršne direktore, a za koje direktor i Sindikat te stručnjaci tvrde da nemaju adekvatno znanje niti dokumentaciju da obavljaju ovaj posao.

Imenovani izvršni direktori žalili su se ministru prometa i komunikacija Denisu Lasiću zbog činjenice da Džafić ne želi potpisati rješenja o ugovoru, zbog čega novi članovi Upravnog odbora ne mogu na posao, a ova je dopisom od Džafića zatražio hitno postupanje.

Foto: Patria

- Smatramo da ovakav stav predstavlja opstrukciju imenovanja uprave, odnosno podržavanje sadašnjeg nezakonitog funkcioniranja uprave s jednim članom, te je stoga potrebno odmah pozvati vršitelje dužnosti na posao – napisao je Lasić.

Patria je u posjedu oba dopisa, a Džafić je u odgovoru naveo ministru da lice pored opštih zakonskih uslova, mora ispunjavati i posebne uslove utvrđene Pravilnikom o radu Društva, kao i propisane Statutom Društva.

- Činjenica je da za sačinjavanje menadžerskih ugovora neophodno poznavanje personalnih elemenata, zbog čega su Stručne službe JP ŽFBiH opravdano uputile imenovanim licima radi dostavljanja potrebne dokumentacije (državljanstvo, diploma o završenoj stručnoj spremi, potvrda o radnom iskustvu na rukovodnim poslovima, uvjerenje o položenom stručnom ispitu, uvjerenje o nekažnjavanju, uvjerenje o sukobu interesa i dr.) – naveo je Džafić.

Foto:Patria

Uprkos apelu najodgovornijeg inženjerskog i visokostručnog rukovodećeg kadra JP Željeznica FBiH d.o.o. oko najnovijeg pokušaja, kako su naveli, nezakonitog imenovanja Uprave ovog preduzeća, Nadzorni odbor Željeznica postupio je po naredbi Vlade FBiH!

Vlada je dala prethodnu saglasnost za imenovanje vršilaca dužnosti članova Uprave ovog javnog preduzeća, na period do dvanaest mjeseci, odnosno do okončanja konkursne procedure, i to: v.d. izvršni direktor za poslove željezničke infrastrukture - Zulfo Robović, v.d. izvršni direktor za ekonomske poslove - Ivan Brkić, v.d. izvršni direktor za poslove razvoja i investicija - Rešad Mandžo, v.d. izvršni direktor za pravne i kadrovske poslove - Nasir Beganović i v.d. izvršni direktor za poslove željezničkog operatera - Sead Cucak. Nadzorni odbor je ispunio želje Vlade.

Željeznice Federacije BiH od 2015. godine ne mogu da imenuju Upravu preduzeća, jer Vlada FBiH, upozoravaju iz te kompanije, po svaku cijenu želi učiniti ustupak HDZ-u BiH. Iako kandidat te stranke (Zulfo Robović) ne ispunjava uvjete potrebne konkursom Vlada podržava njegovo imenovanje, koje bi u konačnici, ističu iz Željeznica, bilo vrlo nepovoljno po same Željeznice FBiH. 
 

#Specijal