Članak

Feraget u srijedu kod Komšića, razgovor o slučajevima Memić i Dragičević

Komšić je kazao da će nakon sastanka sa Feragetom uputiti pismo predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milanu Tegeltiji.

SARAJEVO, (Patria) - U srijedu 16. januara član Predsjedništva BiH Željko Komšić primit će advokata Ifeta Ferageta koji zastupa porodice ubijenih mladića Dženana Memića i Davida Dragičevića. U decembru prošle godine Komšić je održao sastanak sa očevima ubijenih mladića Murizom Memićem i Davorom Dragičevićem. Obojica su tada istakla da im je Komšić pristupio ljudski i "napunio dušu". 

Komšić je kazao da će nakon sastanka sa Feragetom uputiti pismo predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milanu Tegeltiji.  

Feraget će tokom susreta upoznati Komšića sa spornim detaljima u ta dva slučaja, neadekvatnim istragama koje su provođene u oba slučaja, te zahtjevima da Državno tužilaštvo preuzme te predmete. 

Iako je Feraget trebao održati sastanak sa Komšićem 26. decembra zbog hapšenja Davora Dragičevića u Banja Luci 25. decembra sastanak je otkazan. Dragičević je tada pušten na slobodu, ali mu se od 30. decembra gubi svaki trag kada je policija MUP RS hapsila učesnike okupljanja Pravda za Davida. Dragičević se 7. januara obratio javnosti putem video poruke te je kazao da neće odustati od pravde za svoje dijete. Još niko ne zna gdje se Dragičević nalazi.  

Podsjećamo, Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016. godine nakon što je u noći 8. februara zadobio povrede pod neutvrđenim okolnostima. Tužilaštvo KS slučaj je vodilo kao saobraćajnu nesreću, a u julu 2018. godine izrečena je oslobađajuća presuda Ljubi i Bekriji Seferoviću te je utvrđeno da nema dokaza da je došlo do saobraćajne nesreće. 

Tijelo Davida Dragičevića pronađeno je 24. marta 2018. godine u rječici Crkvena u Banja Luci. Policija i tužilaštvo prvobitno su tvrdili da je riječ o utapanju, dok je porodica tvrdila da je riječ o ubistvu. Tek u julu 2018. godine otvorena je istraga o ubistvu po nepoznatom počiniocu. Niz je kontroverzi koje prate oba ova slučaja, a porodice smatraju da slučajeve treba preuzeti Tužilaštvo BiH.  

#BiH