Članak

Ove sedmice žalba na presudu za zločin u Mostaru

Puljić je oslobođen krivnje da je dopustio podređenima da zatvorenike iz “Heliodroma” odvedu na prinudne radove na prvoj liniji fronta i u živi štit, te učestvuju u prisilnim nestancima i premlaćivanj

SARAJEVO, (Patria) - Ove sedmice tačnije u petak 18. januara pred Sudom BiH bit će iznesena žalba Tužilaštva BiH na presudu kojom je Mile Puljić, nekadašnji zapovjednik Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), oslobođen optužbe da je 1993. i 1994. godine počinio zločin protiv čovječnosti na području Mostara.

Puljić je oslobođen krivnje da je dopustio podređenima da zatvorenike iz “Heliodroma” odvedu na prinudne radove na prvoj liniji fronta i u živi štit, te učestvuju u prisilnim nestancima i premlaćivanjima zatočenih osoba.

Puljić se teretio za široki i sistematičan napad i da je kao zapovjednik Druge bojne, kao saizvršilac, svjesno i voljno učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem proširenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB).

Predsjedavajući Vijeć koja je oslobodilo Puljića, sudija Darko Samardžić, obrazlažući presudu kazao je da ‘Tužilaštvo je bilo dužno da za svaku tvrdnju ponudi nesporne i nedvojbene dokaze’.

Po ocjeni Vijeća, udruženi zločinački poduhvat i saizvršilaštvo, po Krivičnom zakonu BiH, međusobno se isključuju i njihova koegzistencija nije moguća.

Govoreći o širokom i sistematičnom napadu, Samardžić je kazao da je Puljić bio svjestan postojanja napada, ali da Sudsko vijeće nije moglo utvrditi vezu između napada i radnji optuženog.

 

 

#BiH