Objavljeno u kategoriji Svijet na 11.01.2019 19:07:29

Švedske stranke postigle sporazum, Stefan Lofven ponovo će biti izabran za premijera

Stefan Lofven Foto: Twitter

ŠTOKHOLM, (Patria) - Švedska centristička i liberalna stranka dogovorile su se oko toga da čelnika socijaldemokrata Stefana Lofvena podrže za drugi premijerski mandat, što potencijalno znači kraj višemjesečne krize, objavio je u petak list Aftonbladet pozivajući se na neimenovane izvore.

Dogovor još trebaju potvrditi čelna tijela tih stranaka, piše list, prenosi Telegram.

Izbori u septembru ostavili su parlament bez većine. Vođe stranaka nisu se dosad uspjeli dogovoriti kako formirati vladu koja neće uključivati protuimigrantske Švedske demokrate.

Parlament dva puta, u septembru i sredinom decembra, nije dao drugi mandat koalicijskoj vladi socijaldemokrata Lofvena, ali je kao premijera odbacio i desničara Ulfa Kristerssona, čelnika Umjerene stranke. 

I ovaj dogovor o Lofvenu mogao bi naići na protivljenje nekih zastupnika centrističke i liberalne stranke budući da će on označiti kraj četverostranačkog saveza desnog centra, oformljenog 2004. kako bi se okončala dugogodišnja dominacija socijaldemokrata u politici.

Ne potvrdi li parlament međustranački dogovor o Lofvenu kao premijeru, povećala bi se vjerovatnost prijevremenih izbora nakon četiri mjeseca političkog zastoja.