Članak

Klasić: Čović i Dodik ne vide BiH kako je vidi Komšić

Klasić kao veliki problem vidi što mladi RS-a ne doživljavaju BiH kao svoju domovinu, ne vide Sarajevo kao glavni grad.

ZAGREB, (Patria) - Hrvatski historičar Hrvoje Klasić gostujući na N1 televiziji kazao je da nije iznenađen Čovićevim učešćem na svečanosti povodom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske.

Klasić je istakao da po reakcijama zaključuje kako hrvatski HDZ ima dvostruke kriterije.

"Dragan Čović, kao i Milorad Dodik, ne vide BiH kako je vide drugi političari poput Željka Komšića koji kaže da je BiH njegova domovina, a bojim se da Čović i Dodik ne vide BiH na taj način", smatra Klasić.

Klasić dodaje kako RS nije država i da nikada neće postati država osim ako se ne ujedini sa Srbijom, a to ne bi bilo moguće na miran način.

"Srbija nema snage i novca voditi nove ratove", smatra Klasić.

Dodao je i da je Slobodan Milošević stajao iza guranja hrvatskih i bosanskih Srba u politiku koja je rezultirala krvavim ratom.

"Zajedničko im je da ih je Milošević prvi odbacio, posebno Srbe iz BiH kojima je uveo embargo na naftu pa je onda Franjo Tuđman Karadžiću dostavljao naftu", napominje Klasić.

Klasić kao veliki problem vidi što mladi RS-a ne doživljavaju BiH kao svoju domovinu, ne vide Sarajevo kao glavni grad. 

"Realnost je da se 90 posto stanovnika RS-a ne osjećaju kao građani BiH, ne osjećaju multikuluturalni milje BiH. To je velik problem, a kako će se u budućnosti riješiti i može li se riješiti mirnim putem je upitno", zaključio je Hrvoje Klasić.

#BiH