Objavljeno u kategoriji BiH na 11.01.2019 10:59:09

'Svi koji spominju prisustvo Čovića na proslavi u Banja Luci bit će prozvani da mrze hrvatsko'

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor Foto Twitter

ZAGREB, (Patria) - Na proslavi neustavnog dana RS Dragan Čović je bio u društvu Vulina koji je u RH proglašen personom non grata a obojica na dodjeli odlikovanja ratnom zločincu.
Napisala je to na Twitteru bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor, nakon što je u Banja Luci proslavljen 9. januar, na kojem je bio prisutan i vrh HDZ-a BiH.

Za većinu Srba taj datum znači početak stvaranja RS, dok za Bošnjake i Hrvate koji su živjeli na tom području do devedesetih 9. januar znači početak stradanja.

 

 

Hrvatski mediji, uglavnom oni lijevo orijentirani, izvijestili su u srijedu o posjeti predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića Banja Luci tokom proslave 9. januara, kao i posjeti tom slavlju ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Del Vekia, podsjećajući na apsurdnu činjenicu da je tokom proslave odlikovan bivši časnik JNA Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine.

„Svi koji to budu i dalje spominjali mogu očekivati da će ih se prozivati da mrze sve što je hrvatsko“, poručila je Kosor, prenosi NAP.