Članak

Sobranje danas glasa o promjeni imena Makedonije

U današnjem, trećem glasanju u Sobranju, svaki amandman se potvrđuje prostom većinom od ukupno 120 zastupnika u parlamentu, dok se na plenarnoj sjednici tekst svakog amandmana potvrđuje dvotrećinskom

SKOPLJE, (Patria) - Makedonsko Sobranje trebalo bi danas glasati o izmjenama Ustava koje, na osnovu Prespanskog sporazuma s Grčkom, predviđaju i promjenu imena države u Republika Sjeverna Makedonija, prenosi Al Jazeera.

No, makedonski mediji doznaju da premijer Zoran Zaev još nije osigurao potrebnu dvotrećinsku većinu glasova 80 od 120 zastupnika u Sobranju.

"Ovo je historijski i patriotski izbor. Možemo biti generacija koja je donijela hrabru odluku", rekao je makedonski premijer.

Neizvjesna je podrška albanske opozicijske stranke Besa, koja je najavila kako neće dati "zeleno svjetlo" ako se ne ispune njihovi zahtjevi. 

Dva zahtjeva te stranke su da ne postoji makedonsko državljanstvo kod Albanaca i da ne postoji zaštita samo za makedonsku dijasporu, već zaštita za cijelu dijasporu Makedonije. 

Besa zahtijeva da se obriše formulacija "makedonsko državljanstvo" i samo ostane "državljanin Sjeverne Makedonije".

Riječ je o novoj barijeri za Zaeva zato što, ako prihvati zahtjeve Bese, gubi podršku osam zastupnika iz nove nezavisne zastupničke grupe. 

VMRO-DPMNE je najavio da neće učestvovati u debati, niti prisustvovati plenarnoj sjednici. 

Čelnik te stranke Hristijan Mickoski poručio je vladajućem Socijaldemokratskom savezu Makedonije i premijeru Zaevu da će se "svako ko je krenuo protiv naroda suočiti s tim narodom". 

"Oni ne znaju da se ime dugmetom i komadom papira ne mijenja. To je ono što smo bili i što ćemo biti. Makedonski narod osjeća unutarnju bol zbog onoga što rade s imenom i identitetom. Cilj im je da slome kralježnicu makedonskog naroda", rekao je Mickoski.

U današnjem, trećem glasanju u Sobranju, svaki amandman se potvrđuje prostom većinom od ukupno 120 zastupnika u parlamentu, dok se na plenarnoj sjednici tekst svakog amandmana potvrđuje dvotrećinskom većinom.

Nakon toga se glasa ponovo, ali za sve amandmane zajedno i oni moraju dobiti dvotrećinsku većinu.

I to nije posljednji korak, jer je još jednom neophodna dvotrećinska većina kako bi se usvojio Ustavni zakon. 

#Region