Članak

Hrvatski mediji o 9. januaru: Praznik koji diskriminira Hrvate i Bošnjake uz šefa HDZ-a BiH

Na proslavi u Banja Luci danas je bio i ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vekio.

(Patria) - Hrvatski mediji izvijestili su o posjeti predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića Banja Luci tokom proslave 9. januara.

Na proslavi u Banja Luci danas je bio i ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vekio.

Najposjećeniji hrvatki portal Index donosi tekst pod naslovom „Čović došao na proslavu na kojoj je odlikovan zločinac koji je napadao Šibenik“, u kojem novinari tog portala podsjećaju da je entitetska predsjednica Željka Cvijanović danas u Banjoj Luci uručila odličja predsjednici Vlade Srbije Ani Brnabić, ali je odlikovan i bivši časnik JNA Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine.

Na obilježavanju "Dana RS-a" bio je i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović i njegov stranački kolega i ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda. Sjedili su u prvom redu“, piše Index.

Jutanjil list donosi tekst pod naslovom „Na Dodikovom slavlju neustavnog dana Republike Srpske Došao i Čović. Praznik koji diskriminira Hrvate i Bošnjake uz šefa HDZ-a BiH slavio i državni vrh Srbije.“

Bio je to pokušaj, podsjeća list simobliku 9. januara, da se spriječi proglašenje neovisnosti BiH od SFRJ, iako se bivša jugoslavenska federacija do tada praktično raspala nakon osamostaljenja Hrvatske i Slovenije, te napominje da je ujedno taj datum predstavljao uvod u nasilnu uspostavu protuzakonite vlasti u dijelovima BiH, nakon čega su uslijedili masovni entički progoni Hrvata i Bošnjaka s tih teritorija.

„Upravo je ta činjenica bila razlogom da Ustavni sud BiH proglasi 9. januar neustavnim kao entitetski praznik, no vlasti u RS predvođene Miloradom Dodikom, sadašnjim predsjedateljem Predsjedništva BiH, presudu Ustavnog suda su najprije ignorirale, a potom su 2016. godine raspisali referendum s pitanjem biračima u tom entitetu da se 9. januar ipak nastavi obilježavati kao 'dan republike'“, piše Jutarnji list.

#Region