Članak

Sjećanje na Mirzu Delibašića Kinđeta

Vjeran BiH ostao je i u toku teške i krvave opsade grada, odbivši poziv rukovodstva ''Reala'' da opkoljeno Sarajevo zamijeni Madridom.

(Patria) - Na današnji dan, 9. januara 1954. godine u Tuzli, rođen je legendarni košarkaš Mirza Delibašić,  najbolji bosanskohercegovački sportista svih vremena. Sportsku karijeru započeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak Bosne i Hercegovine u tenisu. Te godine postao je i član tuzlanskog košarkaškog kluba Sloboda. Godine 1972. prešao je u sarajevsku Bosnu, i svoju prvu utakmicu igrao protiv splitske Jugoplastike.

Za KK Bosnu je odigrao 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa. Mirza Delibašić je bio najvažniji igrač onog slavnog tima Bosne, koju je  do naslova prvaka Evrope 1979. godine predvodio trener Bogdan Boša Tanjević. Mirza je bio i jedna od zvijezda španskog kraljevskog kluba - Reala iz Madrida gdje je ostvario izuzetne rezultate. Kao selektor reprezentacije BiH u Njemačkoj 1993. godine, ostvario je dosad najveći uspjeh bh. košarke na evropskim prvenstvima, osvojivši osmo mjesto.

U dresu jugoslavenske reprezentacije bio je prvak Balkana, Evrope, svijeta i olimpijski pobjednik. Dres Jugoslavije obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena. Dobitnik je mnogih sportskih i društvenih priznanja, a u četiri navrata biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine. Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980. Proglašen je 2000. godine za sportistu stoljeća u BiH.  

Vjeran BiH ostao je i u toku teške i krvave opsade grada, odbivši poziv rukovodstva ''Reala'' da opkoljeno Sarajevo zamijeni Madridom.

Za Mirzu Delibašića Kinđeta se može reći da je bio najbolji, ali i najomiljeniji sportista BiH.   

Umro je u Sarajevu u 47. godini života, 8. decembra 2001. godine. Smrt ga je zatekla na mjestu direktora KK Bosna. 

 

#Sport