Članak

Većina zastupnika britanskog parlamenta protiv Brexita bez sporazuma

Britanski parlament izglasao je amandman kojim se vladi Premijerke Therese May ozbiljno vežu ruke oko izlaska iz EU bez sporazuma, a amandman su progurali i pobunjeni zastupnici Konzervativne stranke

LONDON, (Patria) - Britanski parlament u utorak je izglasao amandman koji ograničava opcije vlade u slučaju Brexita bez sporazuma. Kako su amandman podržali i brojni zastupnici Konzervativne stranke, poslana je poruka da u Donjem domu ipak postoji većina za jednu opciju - većina je protiv izlaska iz EU bez sporazuma.

Britanski parlament izglasao je amandman kojim se vladi Premijerke Therese May ozbiljno vežu ruke oko izlaska iz EU bez sporazuma, a amandman su progurali i pobunjeni zastupnici Konzervativne stranke koji se protive izlasku bez sporazuma.

Amandman je predložila zastupnica Laburista, Yvette Cooper, a podržao ga je i čelnik stranke Jeremy Corbyn. Prema tekstu amandmana, britanska vlada ne može raditi nikakve izmjene u poreznim zakonima u slučaju tvrdog Brexita bez izričitog odobrenja parlamenta.

"Ovo glasanje je važan korak u sprečavanju Brexita bez sporazuma. Pokazuje da nema većine u parlamentu, vladi ni u državi za izlazak iz EU bez sporazuma. To je razlog zašto koristimo svaku priliku u parlamentu da spriječimo izlaz bez sporazuma", kazao je Corbyn.

Iako je pravni učinak amandmana relativno skroman i ne može sam po sebi zaustaviti izlazak bez sporazuma, radi se o jasnoj poruci da u duboko podijeljenom Donjem domu ipak postoji većina zastupnika koji se slažu oko jednoga - Brexit bez sporazuma je najgora opcija.

Amandman je prošao s 303 glasa za i 296 glasova protiv, a za njega je glasalo i 20 zastupnika Konzervativne stranke.

Bivši čvrsti stranački lojalist Sir Oliver Letwin tokom rasprave o prijedlogu amandmana je dao do znanja da će se usprotiviti stranačkoj stezi, ako treba i do daljnjega, kako bi izbjegao Brexit bez sporazuma. Letwin i još 16 konzervativnih zastupnika koji su prihvatili amandman bivši su ministri, što njihovu pobunu čini još značajnijom.

"Većina koja se danas iskazala u ovom Domu će se održati. Nećemo dopustiti da na kraju marta dođe do izlaska bez sporazuma", kazao je on nakon glasanja.

Iako bi se glasanje moglo smatrati i udarcem na vladu, premijerka bi najnoviji razvoj događaja mogla iskoristiti i za discipliniranje tvrdolinijskih pobornika Brexita u svojoj stranci koji bi glasali protiv njenog sporazuma o izlasku. Mogla bi ih upozoriti da, ukoliko ne podrže sporazum, alternativa nije Brexit bez sporazuma, već odgađanje Brexita ili njegovo otkazivanje.

#Svijet