Objavljeno u kategoriji Svijet na 09.01.2019 11:25:50

U Evropi snježni haos, 13 osoba poginulo

Foto Twitter

SARAJEVO, (Patria) - Najmanje devet osoba dosad je poginulo u velikim snježnim olujama u Austriji i Bavarskoj. Kada se tome dodaju poginuli u Norveškoj i Rumuniji, stradalo je namanje 13 ljudi, javljaju strane agencije, a tu je i veći broj nestalih za kojima u se još traga.

Situacija je najgora u Austriji, gdje su službe spašavanja, vatrogasci, vojska i službe za čišćenje saobraćajnica na izmaku snaga zbog velikih količina snijega koje su pale tokom proteklih nekoliko dana. Traga se za brojnim nestalim turistima i lokalnim ljudima, oko dvije hiljade ljudi odsječeno je od svijeta, saobraćajnice su blokirane zbog snijega ili opasnosti od lavina, a česti su i nestanci struje. 

Prognostičari najavljuju nastavak padavina do kraja sedmice, a mjestimice bi moglo pasti i dva metra snijega, javlja wetter.at. U nekim dijelovoma Austrije do danas je pala količina snijega koja u prosjeku padne u cijelom januaru. U dijelovima austrijske savezne pokrajine Štajerske od jučer je na snazi je najviši stepen opasnosti od lavina. Na nekim mjestima snježni nanosi iznose i do 10 metara. U toku večeri i noći se očekuje do metar novog snijega. U posljednjih nekoliko dana je u Štajerskoj palo 3 metra snijega, javljaju austrijski mediji.

Snježne oluje očekuju se u pokrajinama Vorarlberg, Tirol, Salzburg, Štajerska i Gornja Austrija, a uz padavine dolazi i olujni vjetar. Procjenjuje se da bi na planinama brzina vjetra mogla biti više od 100 kilometara na sat. Lavine su na nekim mjestima potpuno uništile ceste, tako da su nadležne službe prisiljene probijati zamjenske puteve za hitne medicinske slučajeve. Zbog snažnog vjetra u akcijama spašavanja ne mogu učestvovati helikopteri, iako su sve letjelice austrijske vojske u stanju pripravnosti.

Otkazani su brojni sportski događaji, poput svjetskog kupa u sanjkanju koji je trebao biti održan od 11. do 13. januara u Mariazellerlandu, a zatvorene su i brojne skijaške staze za turiste. Civilna zaštita apelira da se svi ponašaju odgovorno i da poštuju odluke nadležnih službi, te da se ne ide na skijanje ako je skijaška staza službeno zatvorena.

Jedno od uspješnih spašavanja koje je provedeno jest ono 11 njemačkih turista iz planinske kolibe kod Salzburga. Oni su od petka bili odsječeni od svijeta i bez struje, a i zalihe hrane su im bile pri kraju. Gorska služba ih je uspjela izvući i dovesti na sigurno, javlja N1. Snježno nevrijeme jača i u Bavarskoj, u kojoj je se zbog previše snijega i opasnosti od lavina zatvaraju skijaške staze. U bavarskim Alpama na snazi je upozorenje zbog mogućnosti lavina od četiri stepena na ljestvici na kojoj je pet stepeni maksimum.

Snijeg izaziva probleme i u drugim dijelovima Evrope. Otkazani su i brojni letovi u Slovačkoj, Holandiji i skandinavskim zemljama. U Atini su zatvorene škole, u planinskim dijelovima Grčke temperatura je pala do minus dvadeset stepeni Celzijevih, a snijeg je pao i na nekim od grčkih otoka.