Objavljeno u kategoriji BiH na 09.01.2019 11:00:05

Film o Srbima u Armiji RBiH večeras premijerno u Sarajevu

Huseinović, autor filma o bosanskim Srbima, herojima odbrane Bosne Foto Al Jazeera

SARAJEVO, (Patria) - Film Avde Huseinovića „Junak umire jednom“ koji govori o bosanskim Srbima u Armiji Republike Bosne i Hercegovine tokom rata u BiH bit će premijerno prikazan večeras  u Memorijalnom centru Kovači u Sarajevu.

„I u ranijim filmovima sam se susretao s pričama o podvizima nebošnjaka u redovima bosanske vojske. Moj prvi film Vanzemaljci iznad Sarajeva obilježilo je svjedočenje Radeta Zoranovića, legendarnog borca sa Žuči. Ranije sam u kolumnama pisao o pokojnom majoru Mihajlu Petroviću“, rekao je Huseinović u intervjuu za Al Jazeeru.

Huseinović je rekao da je tokom rata i sam bio pripadnik brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, koja je zbog multietničnosti prozvana Prva slavna-pravoslavna.

„U njenom sastavu je bilo gotovo 300 bosanskih Srba, 31 je poginuo, pet njih je odlikovano ratnim priznanjem 'Zlatni ljiljan', istakao je Huseinović.

Dio filma „Junak umire jednom“ između ostalih posvećen je i Mihajlu Petroviću, koji je formirao odred boraca za odbranu srednje Bosne za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Za sebe je govorio da je "Srbin po rođenju, Bosanac po opredjeljenju". Poginuo je 25. oktobra na Vlašiću.

Filma Avde Huseinovića o bosanskim Srbima, herojima odbrane Bosne, sniman je približno dvije godine, a osim Sarajeva bit će prikazan i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, prenosi NAP.