Članak

Plin u BiH poskupljuje za više od 30 posto

Iz BH- Gasa dodaju kako stoje na raspolaganju za provjeru svih nabrojanih navoda jer, kako kažu, nemaju namjeru da kroz cijenu gasa utječu na standard građana.

(Patria) - Zatraženo je povećanje veleprodajne cijene gasa sa 495 na 650 KM za 1.000 kubnih metara, saopćeno je iz BH GAS-a.

"Predmetno povećanje je isključivo zasnovano na porastu cijena nafte i naftnih derivata u 2018. godini, a slijedom toga došlo je do direktnog povećanja ruske nabavne cijene gasa. Ovaj trend povećanja ruske cijene je bio i u dijelu 2016., 2017. i 2018. godine, te je u ovom periodu ruska cijena gasa povećana za čak 100 posto. BH-Gas je od 2017. godine, a u saradnji sa Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije u proteklih 18 mjeseci zadržavao prodajnu cijenu gasa na nivou od 495 KM za 1.000 kubnih metara, čime je kroz poslovanje amortizovao bilo kakvu korekciju cijene gasa naviše", saopćeno je iz BH-Gasa.

Iz te kompanije navode da se BH-Gas počeo suočavati sa enormnim gubicima na razlici u cijeni između nabavne i prodajne cijene gasa - koji u mjesecu januaru na dnevnoj bazi iznose otprilike 80.000 KM - nakon čega su organi kompanije odlučili podnijeti zahtjev za korekciju veleprodajne cijene gasa prema resornom Ministarstvu. 

"Želimo upoznati javnost da BH-Gas posjeduje sve fakture od 2016. godine pa naovamo, u kojima je evidentiran porast ruske cijene gasa i da posjeduje sve dokaze o racionalnom smanjenju troškova BH-Gasa, čime smo sveli troškove BH-Gasa na iznos od oko četiri posto od ukupne cijene koštanja, što je smatramo najmanji iznos u komparaciji sa ostalim javnim kompanijama", navodi se u saopćnju BH-Gasa.

Iz BH- Gasa dodaju kako stoje na raspolaganju za provjeru svih nabrojanih navoda jer, kako kažu, nemaju namjeru da kroz cijenu gasa utječu na standard građana.

Podsjećanja radi, iz BH-Gasa navode i to kako je veleprodajna cijena gasa u Republici Srpskoj u posljednjih šest mjeseci povećana sa 435 KM na 654 KM za 1.000 kubnih metara, što čini povećanje za više od 50 posto.

#Biznis