Članak

Ljubljana: Konferencija povodom 10. godišnjice rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici

Konferencija za medije biće na slovenskom i bosanskom jeziku.

LJUBLJANA, (Patria) - Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES povodom 10. godišnjice donošenja rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici organizira u srijedu, 9. januara, konferenciju za medije.

„Prošlo je deset godina od donošenja Rezolucije o Srebrenici u Evropskom parlamentu (EP), sa kojom je EP pozvao države članice EU kao i države Zapadnog Balkana, da obilježe 11. juli kao dan sjećanja na genocid u Srebrenici. U rezoluciji, koju su tada podržale sve političke skupine u EP, je naglašeno, da je se potrebno sjetiti i odgovarajuće pokloniti svim žrtvama zločina, koji su bili počinjeni za vrijeme nedavnih ratova  na Balkanu“, saopćeno je iz IFIMES-a.

Nacrt teksta rezolucije su tada pripremili Jelko Kacin i Dianna Wallis uz pomoć Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa. U EP se za taj projekat pomirenja zauzeo Jelko Kacin, tadašnji slovenski zastupnik u Evropskom parlamentu u skupini ALDE i podpredsjednik delegacije EP za jugoistočnu Evropu, koji je tekst uskladio sa svim političkim skupinama, EP je rezoluciju donio 15. januara 2009. godine.

Na konferenciji za medije će o donošenju rezolucije i o događanjima poslije njenog donošenja te procesuiranju ratnih zločina govoriti:

- Jelko Kacin, bivši slovenski zastupnik u Evropskom parlamentu u skupini ALDE i tadašnji podpredsjednik delegacije EP za jugoistočnu Evropu, suautor rezolucije
- Munira Subašić, predsjednica, Udruženje majki enklava Srebrenica i Žepa,
- Kada Hotić, zamjenica predsjednice, Udruženje majki enklava Srebrenica i Žepa,
- Murat Tahirović, predsjednik, Udruženje žrtava i svjedoka genocida.

Konferencija za medije biće na slovenskom i bosanskom jeziku.

#Region