Članak

Ključna nedjelja pred glasanje o Brexitu

Britanski parlament će o planu premijerke Tereze Mej (Theresa May) za Brexit glasati 15. januara. Do tada svjetski mediji bave se najosjetljivijim pitanjima Brexita poput granice sa Irskom, ali i oček

(Patria) - Britanski parlament će o planu premijerke Tereze Mej (Theresa May) za Brexit glasati 15. januara. Do tada svjetski mediji bave se najosjetljivijim pitanjima Brexita poput granice sa Irskom, ali i očekivanjima od glasanja u parlamentu, podsjeća Radio Slobodna Evropa.

Veliko glasanje o Brexitu - Šta se dešava u parlamentu?

Premijerka Mej mora da osigura glasove u parlamentu kako bi dobila odobrenje za svoj dogovor o Brexitu ili da rizikuje da se britanski izlazak iz Evropske unije pretvori u haos, ocjenjuje agencija Rojters (Reuters) i dodaje da će zarad pobjede, Mej i njeni ministri morati da prevaziđu protivljenja šireg političkog spektra i poraze pokušaje prepravki ili odlaganja Brexita ili njegovo potpuno kočenje.

“Debata se održava u donjem domu parlamenta, a Mejova nema potpunu većinu od 650 poslanika, a DUP, mala stranka iz Severne Irske koja obično podržava Vladu, protivi se sporazumu. Mejovoj treba 318 glasova da bi parlament usvojio dogovor…

Rasprava će se voditi o tome da li da se odobri prijedlog u kom se navodi da je parlament odobrio Sporazum o povlačenju - pravni tekst kojim se utvrđuju uslovi izlaska - i posebnu političku deklaraciju koja definiše dugoročne odnose koje će Britanija imati sa EU.”

Rojters precizira da su poslanici u mogućnosti da predlože amandmane na ovaj prijedlog, kao i da će Džon Berkov (John Bercow), predsjednik Doma, posljednjeg dana izabrati ne više od šest tih amandmana, i oni će biti izglasani, osim ako predlagači ne odluče da ih povuku.

“Po zakonu, ako sporazum bude odbijen, ministri imaju 21 dan da navedu šta namjeravaju dalje. Vlada je ranije saopštila da će, ako sporazum bude odbijen, Britanija napustiti EU bez sporazuma 29. marta. Realnost je da ogromna neizvjesnost u petoj najvećoj ekonomiji svijeta i vjerovatna negativna reakcija finansijskih tržišta zahtjevaju mnogo bržu političku reakciju.”

Nemačka i Irska pojačavaju napore da riješe pitanje granice

Britanski Gardijan (Guardian) piše da države pokušavaju da pomognu Terezi Mej kako bi dobila podršku za Sporazum o povlačenju iz EU - ali i da je upozoravaju da nema ponovnih pregovora o Brexitu.

“Njemački ministar spoljnih poslova u utorak putuje u Dublin zbog razgovora o Brexitu, dok se odnosi sa Irskom intenziviraju u pokušaju da se pronađe "rješenje" koje će pomoći Mej u ratifikaciji Sporazuma o povlačenju iz EU.
Pojava irsko-njemačke veze u rješavanju pitanja irske granice smatra se značajnom u irskim političkim krugovima, gdje ljudi također ukazuju na činjenicu da irski premijer Leo Varadkar govori njemački i da ima dobar odnos sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. “

Gardijan ujedno prenosi da upućeni izvori EU kažu da Brexitovci ne bi trebalo da polažu nade u ponovno otvaranje pregovora.

“Rješenje će se odnositi na više detalja u političkoj deklaraciji o budućim odnosima, ali ne u Sporazumu o povlačenju od 585 stranica. "To je zaključeno", rekao je izvor iz EU.

Britanski dnevnik ističe i da postoji duboka frustracija zbog toga što Britanci ne vide koliko se EU potrudila da okonča zastoj u pregovorima o irskoj granici, vršeći ustupke zahtjevima Mej o carinskom dogovoru za kompletno Ujedinjeno Kraljevstvo.

U bregzitovskoj Britaniji, vraćanje kontrole znači suprotno

Bilo da se radi o plavim pasošima ili avionskim putovanjima, čini se da je Velika Britanija nesposobna da to uradi sama, ocjena je Blumberga (Bloomberg).

“Premijerka Mej voli da insistira u tome da njen sporazum o Brexitu znači da će Britanija "preuzeti kontrolu nad svojim granicama". Ali samo tri mjeseca prije nego što Velika Britanija treba da napusti Evropsku uniju, događa se sasvim suprotno.

Novac i vještine potrebne za gradnju britanske infrastrukture nakon Brexita čine zemlju više, a ne manje zavisnom od strane pomoći. Francuska kompanija, Gemalto NV, štampaće nove patriotski plave pasoše Velike Britanije. Još jedna francuska kompanija, Sopra Steria, upravljaće njihovim programom za dobivanje vize i državljanstva”.

Blumberg, između ostalog, navodi da dobronamjerna interpretacija može biti da je Britanija velika trgovačka nacija otvorena za poslovanje.

“Manje dobronamjerna jeste ona u kojoj, kada surova realnost Brexita pogodi državu, zategne finansije Velike Britanije, uspori ekonomije i oslabi valutu tjera zemlju na čudne kompromise. Ako strane firme ponude atraktivne cijene i investicije, to je dobitak za poreske obveznike Britanije - ali granična infrastruktura je veliki kompromis.

Postoji sve veći osjećaj beznađa, a ne pragmatizam, dok se Velika Britanija bori da ispuni svoj san o Brexitu sama, pogotovo zato što se Mejova bori da sačuva njen „uzmi ili ostavi“ dogovor sa Briselom. Što haotičniji Brexit dobije, to će joj više pomoći iz inostranstva biti neophodno.”

Ekonomske opasnosti Brexita bez dogovora

Mej je u više navrata upozorila da će, ako zakonodavci ne odobre njen dogovor, peta najveća svjetska ekonomija napustiti EU bez njega, što je scenario iz noćne more za mnoge velike kompanije koje se boje prekida trgovine, piše Euraktiv (Euractiv).

Vlada premijerke Mej je u više navrata upozoravala na poremećaj koji bi Brexit bez dogovora izazvao u svemu, između ostalog u uvozu ključnih lijekova kao i lanaca snabdevanja koji prolaze Evropom i šire.

"Suočena sa porazom u parlamentu prošlog mjeseca, Mej je odložila glasanje o svom sporazumu i obećala da će tražiti dodatne političke i pravne garancije od EU. Unija je nagovijestila da bi mogla da pokuša da ublaži strahove kritičara Mejove, ali da neće ponovno da pregovara o sporazumu", piše u tekstu.

Euractiv navodi i da glasanje u parlamentu treba da se održi 14. januara, a vlada je u više navrata pokušala da naglasi ekonomske opasnosti koje bi izazvao Brexit bez dogovora.

"Proevropski orijentisani građani strahuju da će izlazak Britanije potkopati Zapad, jer se bori sa nepredvidivim američkim predsjedavanjem Donalda Trampa (Donald Trump) i rastućim samopuzdanjem Rusije i Kine. To će oslabiti evropsku ekonomiju i ukloniti jednu od samo dvije njene nuklearne sile.

Mej je doživjela novi udarac u petak kada je istraživanje pokazalo da se većina članova njene konzervativne stranke protivi njenom Sporazumu za Brexit i da bi radije napustili EU bez njega."

 

#Svijet