Članak

Kasumović: Moja ubjedljiva pobjeda u Zenici govori da građani žele promjene

Fuad Kasumović je na Lokalnim izborima u BiH održani 2016. kao nezavisni kandidat osvojio gradonačelnički mandat u Zenici sa 16.176 glasova, što je za oko 2.000 glasova više od njegovog protivkandidat

Fuad Kasumović je na Lokalnim izborima u BiH održani 2016. kao nezavisni kandidat osvojio gradonačelnički mandat u Zenici sa 16.176 glasova, što je za oko 2.000 glasova više od njegovog protukandidata Naidina Ahmetspahić, kojeg su podržavali iz SDA i SBB-a.

Dvije godine kasnije, na Općim izborima u BiH Kasumović je na listi Nezavisnog bloka osvojio 23.744 glasa za Parlament Bosne i Hercegovine, ali se odrekao tog mandata i ostao na čelu Zenice.

„Moja uvjerljiva pobjeda u Zenici govori da građani žele promjene“ kaže Kasumović.

U intervjuu za agenciju Patria Kasumović govori o političkoj poziciji Nezavisnog bloka, o protekle dvoje godine na čelu Zenice, ali i budućim planovima.

Jeste li zadovoljni pozicijama i mogućnostima Nezavisnog bloka u novoj vlasti?  

- Mogu reći da sam djelimično zadovoljan. Nezavisni blok je platforma koja je nastala s ciljem da građanima BiH ponudi jedan novi pristup i nove prioritete u politici. Moja ubjedljiva pobjeda u Zenici potvrđuje da građani žele promjene i novi koncept vladanja. Ipak, svjestan sam da treba vremena da se nacionalističke stranke i pristupi politici pomaknu u drugi plan.

Što se tiče raspodjele pozicija u Vladi ZDK-a, još je sve otvoreno. Ono što sa sigurnošću mogu reći je da će kandidati Nezavisnog bloka koji budu izabrani na funkcije raditi za razvoj i napredak Kantona i svih građana, a ne za sitne lične interese kao što je dosad, uglavnom bio slučaj.

Od kada ste preuzeli funkciju gradonačelnika u Zenici vidljive su određene promjene. Za vaše dvije godine mandata možete li reći šta je započeto i koliko urađeno?

- Na samom početku mandata, pokrenuli smo proces reorganizacije Gradske uprave, koji je uz podršku eksperata Evropske unije uspješno okončan.

Primjenjujući EU standarde uveli smo nove sektore i odjele u Gradskoj upravi, s ciljem efikasnosti i poboljšanja usluga našim građanima, kao i privrednicima.

Grad sam zatekao bez projekata, prezadužen, i s mnogo neriješenih problema.

Ove dvije godine od kako obnašam funkciju gradonačelnika Zenice, prošle su u nastojanjima da stabilizujemo budžet i pokrenemo neke od kapitalnih projekata za grad Zenicu. Tu, prije svega mislim na grijanje grada.

Pokrenuli smo i mnogo drugih projekata.

Također, veliki broj infrastrukturnih projekata realizovali smo u našim mjesnim zajednicama, koje su većim dijelom, nažalost to moram reći, bile zapuštene u proteklom periodu.

Pokrenuli ste pregovore oko pristupa grada Zenice evropskim fondovima. Kako ide taj proces?

- Drago mi je da ste postavili to pitanje. U protekle dvije godine imali smo značajnu podršku međunarodne zajednice.

S velikim zadovoljstvom mogu reći da su eksperti Evropske unije prepoznali naše napore na putu stvaranja evropske Zenice.

U sklopu Službe za privredu i upravljanje razvojem, formirali smo Odsjek za lokalni i ekonomski razvoj čiji su zadaci, između ostalih i razvoj projektnih pristupa i izrada programa kojima Grad Zenica aplicira prema stranim donatorskim sredstvima, te pronalazi potencijalne izvore finansiranja (EU fondovi, ambasade, EBRD, CEB, UNDP, USAID, GIZ i drugo).

Koje investicije i projekte građani Zenice mogu očekivati? Jedan od vaših ciljeva o kojem govorite često je riješiti problem zagađenja grada uvođenjem trolejbusa na struju u gradski saobraćaj. Zenica bi mogla savremeno riješiti problem otpadnih voda. Grijanje je i ekonomski i ekološki problem u čitavoj BiH. Šta su vaši prioriteti od svega ovoga?

- Moram Vas ovdje samo malo ispraviti. Razgovarali smo o modernizaciji javnog gradskog prijevoza u Zenici i u tom kontekstu smo razmatrali uvođenje autobusa na plin, što bi sigurno doprinijelo smanjenju zagađenja okoliša.

Što se tiče zagađenja, napomenuo bih još dvije stvari. Prvo, formirano je preduzeće Zenica gas koje će distribuirati gas privrednim subjektima i domaćinstvima u prigradskim naseljima. Moja je želja da se u Zenici, kao i u modernim evropskim gradovima uvede zabrana loženja uglja, ali za to, moramo građanima ponuditi alternativu.

Drugo, Grad Zenica je pristupio Programu zelenih gradova u okviru kojeg će biti identificirani svi izvori zagađenja u gradu Zenica i pripremljeni prioritetni "zeleni" projekti. 

Kada su u pitanju otpadne vode projektom „Sakupljanje i tretman otpadnih voda Grada Zenica“ predviđa se nastavak izgradnje glavnih gradskih kolektora, izgradnja kolektora Drivuša - Bojin Vir, blatuškog kolektora, sanacija postojećih glavnih gradskih kolektora i izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda za 80.000 EBS čime će se osigurati ekološki i higijenski prihvatljiva odvodnja sanitarnih otpadnih voda grada Zenica. Radi se o projektu vrijednom 19.266.687 EUR, a finasiranje je osigurano bespovratnim sredstvima koje Vlada Njemačke daje kroz KfW u iznosu 13.516.696,89 EUR, Vlada Švicarske kroz SECO u iznosu do 4.750.000 EUR i doprinosima Grada Zenice za nastavak izgradnje biciklističkih staza u iznosu 1.000.000 EUR i JP „ViK“ d.o.o Zenica u iznosu od 800.000 EUR u radnoj snazi na izvođenju građevinskih radova.

Međutim, kao najvažniji projekat izdvojio bih rješavanje dugogodišnjeg problema zagrijavanja grada.

Kao što je javnost već upoznata, 04.10.2018. godine, potpisan je ugovor o osnivanju zajedničke kompanije Toplana Zenica čiji su osnivači ArcelorMittal Zenica, d.o.o., KPA Unicon Oy, Finnish Fund for Industrial Co-cooperation Ltd. i Grad Zenica.

Osnovni kapital Društva iznosi 12.000.000 EUR u kojem udio ArcelorMittala iznosi 50%, KPA Unicon Oy 15%, Finnish Fund for Industrial Co-operation 15% i Grad Zenica 20%.

Grad Zenica je 03. oktobra uplatio dio osnivačkog kapitala u iznosu od 2.346.996 KM.

Što se tiče tehničkog aspekta realizacije projekta potpisan je ugovor sa KPA Unicon i radovi na izradi kotlova su u toku.

Osnovni dizajn kotlova je završen, kao i analiza uticaja na okoliš.

Uskoro se očekuju dobijanje okolinske dozvole i osnivanje kompanije. EBRD je odobrio kredit, a početak poslovanja kompanije očekuje se do kraja marta 2020. godine.

Realizacija ovog projekta obuhvata zamjenu i modernizaciju postojećeg CHP postrojenja i pruža održivi izvor električne energije i grijanja za grad Zenicu i Arcelor Mittal Zenica, a umjesto uglja će se kao gorivo koristiti tehnološki gasovi iz čeličane, što će rezultirati značajnim smanjenjima emisija CO2, kao i manjim emisijama prašine, NOx i SO2.

Projekt će također značajno poboljšati pouzdanost daljinskog grijanja u gradu, a obuhvatit će zamjenu svih zastarjelih generatora pare koji koriste ugalj kao gorivo modernim tehnološkim jedinicama koje će u potpunosti koristiti tehnološke plinove iz čeličane i prirodni gas (kao rezervu). 

Krećete i u projekat proširenja Trening centra...  Mladi sportisti ove države već sada Zenicu doživljavati  kao osnovu za svoje uspjehe.

- Proširenje kapaciteta Trening centra je projekat NS/FS BiH.

S Nogometnim/Fudbalskim savezom BiH imamo izuzetno dobru saradnju. Oni su izrazili namjeru da težište omladinskih razvojnih turnira bude u Zenici. Dosad to nije bilo moguće zbog ograničenosti smještajnih kapaciteta Trening centra.

Inače, planirano proširenje se odnosi na dodatni teren sa prirodnom travom standardnih dimenzija 105x68 metara, kao i proširenje smještajnih kapaciteta.

Kao gradonačelnik smatram da će proširenje Trening centra poboljšati i unaprijediti uslove za treniranje, posebno mladih ekipa.   

U cilju realizacije ovog projekta, Gradska uprava na čelu sa mnom bit će na raspolaganju Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH.

Pokrenuli ste proces vraćanja odmarališta u Dućama kod Omiša i pronašli još dvije atraktivne lokacije u Dalmaciji kod Kaštela. Najavili ste prodaju tih vrijednosti a onda i tim parama izgradnju kapitalnih objekata u Zenici. Zna li se kakvi su novi objekti u Zenici u planu?

- Tačno je. Pokrenuli smo procedure vraćanja odmarališta Duće i taj postupak vodi Gradsko pravobranilaštvo Zenica.

Nakon što se završe administrativne procedure, raspisat ćemo međunarodni javni poziv za prodaju nekretnina odmarališta Duće, u općini Dugi Rat, u Hrvatskoj.

Sredstva od prodaje odmarališta Duće, biće usmjerena u izgradnju nekog kapitalnog objekta koji će služiti građanima Zenice. Da li će to biti neki novi odmarališni kompleks ili objekat sličnog sadržaja, odlučit će isključivo naši sugrađani.

 

#Intervju