Članak

Washington Post piše: Tači obećao Trumpu ukidanje carina na robu iz BiH i Srbije

Obojica vođa su rekli da smatraju pisma znakom da je Trump spreman da preuzme aktivniju ulogu kao medijator, mada su američki zvaničnici izjavili da zadržavaju udaljen pristup tom problemu.

WASHINGTON, (Patria) - Predsjednik Kosova Hašim Tači obećao je na sastanku s američkim abasadorom u Njemačkoj da će raditi na povlačenju taksi koje je Kosovo uvelo na svu robu iz Srbije i BiH, piše američki list The Washington post. 

Tači je prošlog mjeseca otišao u do sada neprijavljenu diplomatsku posjetu Berlinu gde se susreo s američkim ambasadorom Richardom Grenellom, Trumpovom osobom od povjerenja, navodi list i dodaje da je tada dao to obećanje.

List ukazuje da je Tači pod pritiskom američkog predsjednika Donalda Trumpa i pominjanja mogućnosti mirovne ceremonije u Bijeloj kući obećao da će preduzeti veliki korak ka rješavanju sukoba sa svojim rivalom Srbijom koju podržava Rusija, prenosi Beta.

Kako navodi list Trump je neuobičajeno direktno apelovao na vođe Srbije i Kosova pošto deset godina neprijateljstava prijete da prerastu u sukob i njegova administracija je pribjegla do sad neobjavljenim potezima iza kulisa ka ublažavanju tenzija između dve strane.

U razmijeni prepiske s Washingtonom u petak Tači je rekao da je spreman da „razmatra ukidanje tarifa ukoliko se za Kosovo otvori jasan put ka postizanju konačnog mirovnog sporazuma sa Srbijom“.

„Da, tarife su vanredna mjera. Postoji spremnost naše strane da se to otkloni. To postaje jača riješenost ako osjećamo podršku i usmjeravanje naših partnera o tome. S moje strane ja ću dati uvjeravanja narodu Kosova da su usmjeravanje i podrška u potpunosti tu“, rekao je Tači.

Tačijev stav, koji po pisanju Washington Posta ranije nije objavljen, dolazi uz određenu političku opasnost zbog porasta nacionalističkih tenzija. List ukazuje da Tači ne može sam da ukine tarife i suočen je s internim protivljenjem kosovskog premijera koji mu je ponekad i politički rival.

Međutim SAD smatraju da su njegove riječi prvi korak ka zaustavljanju eskalacije poteza dvije strane posljednja dva mjeseca i ka mogućem povratku kako izgleda najplodonosnijim naporima u posljednjih deset godina ka postizanju konačnog mirovnog sporazuma.

„Prijatelji Kosova i ja dijelimo jasno i živo razumijevanje ogromnog izazova koji je pred nama po pitanju onog što smo pozvani da radimo prema našoj savjesti i našoj historijskoj dužnosti da učinimo mir mogućim i održivim“, rekao je Tači, a prenosi Washington post.

Američki ambasador Grenell pozvao je na normalizaciju kosovsko-srpskih odnosa i direktne pregovore dvije zemlje kada se sastao s Tačijem, rekli su američki zvaničnici, prenosi Washington post. Oni su rekli i da je ukazao na zabrinutost zbog poštovanja gej prava na Kosovu. Grenel se nije pojedinačno sastao s Vučićem, navodi list.

Tači je rekao da ima bliski odnos s američkim ambasadorom u Prištini ali da je odvojeno kontaktirao Grenella kao Trumpove osobe u Evropi. On je posjetio Berlin s tri pomoćnika 21. decembra, dan pošto je primio Trumpovo pismo.

Grenell je u izjavi za Washington Post rekao da su on i Tači razgovarali o značaju donošenja dugoročnih odluka umjesto kratkoročnih reagovanja.

„Bio sam zadovoljan da se on složio i da se obavezao da će raditi na ukidanju tarifa koje su nedavno uvedene na srpske proizvode“, rekao je Grenell za Washington Post i dodao da bi taj potez pomogao da se pošalju pravi signali da je on ozbiljan oko pregovora i da bi pomogli u izgradnji povjerenja između strana“.

List podsjeća da je Trump poslao pisma vođama Kosova i Srbije prošlog mjeseca u kojima ih poziva da se vrate mirovnim pregovorima i nudi mogućnost zajedničkog poziva u Bijelu kuću na potpisivanje mirovnog sporazuma koji bi postigli. Tači i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavili su pisma.

Obojica vođa su rekli da smatraju pisma znakom da je Trump spreman da preuzme aktivniju ulogu kao medijator, mada su američki zvaničnici izjavili da zadržavaju udaljen pristup tom problemu.

#Svijet