Članak

SAD odgodile objavu mirovnog plana za Izrael i Palestinu

Ta nova odgoda je spomenuta dok se savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Bolton od subote nalazi u Izraelu.

TEL AVIV, (Patria) - Američki ambasador u Izraelu David Friedman je najavio da će Trumpov plan izraelsko-palestinskog mira biti predstavljen sljedećih mjeseci, što je još jedna odgoda objave.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u septembru da će njegov plan biti objavljen za dva do četiri mjeseca, dok je izraelski ambasador u UN-u Danny Danon kasnije rekao da će taj plan biti predstavljen početkom 2019.

U međuvremenu su u Izraelu najavljeni prijevremeni izbori predviđeni za 9. april i brojni analitičari smatraju da bi plan mogao izazvati puno kontroverzi kad bi ga predstavili prije izbora, prenosi Hina.

"Rekao bih da će taj plan biti otkriven sljedećih mjeseci", rekao je američki ambasador u Izraelu David Friedman.

U objašnjenju odgode je rekao da je do nje došlo i zbog izraelskih izbora, ali da oni nisu jedini faktor. Dodao je da je plan praktično gotov, ali treba biti dorađen.

"Kad ga objavimo želimo da ima najbolje izglede da bude prihvaćen. Izazov za mirovni plan je da postigne što tačniju procjenu stvarnosti u regiji ", precizirao je Friedman.

Ta nova odgoda je spomenuta dok se savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Bolton od subote nalazi u Izraelu.

#Svijet