Članak

KOMENTAR Ko razbija probosanski građanski blok?

Nacionalne stranke pozivaju trećeg odnosno četvrtog partnera u Federalnu i Državnu vlast. Ko bi mogao biti taj nedostajući partner za sada se samo nagađa.

Nacionalne stranke pozivaju trećeg odnosno četvrtog partnera u Federalnu i Državnu vlast. Ko bi mogao biti taj nedostajući partner za sada se samo nagađa.  

Probosanski građanski blok sačinjen je od BH bloka (SDP, DF i NS) i SBB, NB, NiP. Niko iz ovih stranaka, radi vlastite političke budućnosti, ne bi trebao rizikovati i ići sam u vlast sa nacionalnim stranakama. Ovaj probosanski građanski blok morao bi isključivo istupati kao jedinstven i to kao vlast tamo gdje ide bez nacionalnih stranaka i jasna i čvrsta probosanska opozicija tamo gdje su bez parlamentarne većine. Sve je postavljeno ultimativno: Ako neko napusti ovaj građanski blok, onda je praktično izdao građansku ideju države BiH.

Iznenadan uspjeh probosanskih građanskih partija otvorio je nadu u neku drugačiju Bosnu i Hercegovinu, kojoj bilo kakva nacionalna isključivost znači udar na njene osnovne vrijednosti. Bosna i Hercegovina je ipak bila stoljećima zemlja tolerancije i slobode izbora. Podjele su uvijek dolazile iz susjednijh država. To su uočili svi zapadni partneri BiH.

Da su sami, Bošnjaci bi zasigurno napravili građansku državu, vjerovatno sa najmanjom desnicom u odnosu na sve evropske narode.

Nažalost, uslove u BiH diktiraju i komplikuju velikodržavni ideolozi i u svim nacijama javno poticani međusobni strahovi.

Blok probosanskih građanskih stranaka je postavio uslove nacionalnim strankama da bi ih na bilo koji način tretirali. Prihvatanje ekonomske i društvene reforme i prihvatanje evroatlantskih integracija, dakle, ulazak u NATO i EU.  

Iz SDA će reći da su i oni probosanski i da su svi nabrojani ciljevi i njihovi. Građanski blok je odbijao nacionalne stranke u ime svoje osnovne ideje cjelovite i jedinstvene BiH ravnopravnih građana. Uglavnom, sve suprotno od toga su stavovi SNSD-a i HDZ-a. Čović se navodno zalaže za EU i NATO, ali, kako njegov partner u BiH može biti Dodik koji izričito odbija evroatlatske integracije i svako malo trči na raport kod ruskog predsjednika Putina. Jedino zajedničko ove dvojice može biti secesionizam. Secesionizam kao posljednja epizoda efikasno i temljito provedenih zločina i etničkog čišćenja. Upravo zbog ovih činjenica za probosanski građanski blok nema alternative i za njega kao mogućnost ne postoji koaliranje sa nacionalnim strankama, pa ni sa SDA-om. Upravo zato probosanski građanski blok je protiv bilo kakvih nacionalnih kombinacija u vlasti, kao što je za Dodika i Čovića, koji u strankama zastupaju svoje politički monolitne nacionalističke politike, jedini izbor SDA.

Do sada se nije razmišljalo o jednoj prelaznoj kombinaciji u vlasti. Naime, Ustav BiH dopušta ravnopravno i nacionalno i građansko stranačko organiziranje. Građanski blok je mogao ući u vlast sa SDA-om i tu voditi glavnu riječ, prvi put kao snažniji partner. Na taj način bi se mogle konačno bezbolno prevladati najdublje podjele između nacionalnog i građanskog na ovoj trećini.             

Najgora podvala je kad HDZ govori da je građanska država BiH uvod u unitarnu, pa onda islamsku državu. U Dodikovoj RS prave identične kombinacije.

Jedini izbor sa treće strane je NATO i Evropska unija.

Formirajući vlast u tri-četiri kantona probosanski građanski blok je ostvario neku vrstu velike pobjede, otvarajući nadu u neko drugo sretnije vrijeme, bez ikakvog tereta nacionalnih podjela. Bilo kakva izdaja ove ideje znači da je nekima važnija vlast od dugoročno projicirane sudbine BiH. /S. Omeragić/

 

#Specijal