Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 04.01.2019 07:00:40

U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce gostuje u Kopru

Foto Kamerniteatar55.ba

(Patira) - Drama „U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce“ bh. književnika Abdulaha Sidrana igrat će se 9. janura u Kopru u Sloveniji.

Tekst jednog od najpoznatijih bh. pisaca Abdulaha Sidrana „U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce“ spada u sam vrh domaćeg dramskog stvaralaštva. To je tekst koji koji govori o samom početku rata u BiH, o mučnoj golgoti koju su ljudi iz istočne Bosne prolazili samo radi razlike u imenu i prezimenu. O nadi i beznađu.

Radnja drame odvija se u Zvorniku, pred sami početak rata. Rudo, nastavnik muzike i horovođa, je amater dirigent koji sanja da jednog dana napiše simfoniju o rijeci Drini, inspirisan Smetaninom „Vltavom“. Prilikom povratka s jednog takmičenja školskih horova, Rudo svoje učenike šalje natrag u Sarajevo, a on svraća u svoj rodni Zvornik.

Reditelj Sulejman Kupusović u svojoj rediteljskoj eksplikaciji naglasio je kako je ovo tekst koji je ponovo postao veoma aktuelan i živ, te da je napisan upravo za scenu Kamernog teatra 55. Dodao je da će cijela predstava biti depolitizirana, zasnovana na gustim ljudskim odnosima, na poetici sidranovske rečenice i njenih značenja, bez prevelikog uplitanja i zapetljavanja u samu historiju.

U drami igraju Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Sabina Bambur, Amar Selimović, Feđa Štukan, Sabit Sejdinović i Dragan Jovičić. Kao statisti se pojavljuju Ahmo Rožajac i Samir Muhović.