Članak

'Čović ne odustaje od Dodika i pod uslovom da mu je šef Komšić'

Prema onome što je objavio Večernji list, kadrovi HDZ-a su spremni bezuslovno podržati Zorana Tegeltiju za mandatara nove bh. vlade. HDZ je, uz to, u novoj kompoziciji državne vlasti spreman preuzeti

Piše: Armin Aljović


Prema onome što je objavio Večernji list, kadrovi HDZ-a su spremni bezuslovno podržati Zorana Tegeltiju za mandatara nove bh. vlade. HDZ je, uz to, u novoj kompoziciji državne vlasti spreman preuzeti ministarstvo vanjskih poslova ali i sačuvati, sada već za HDZ tradicionalno rezervisano ministarstvo finansija.

Drugi mediji, pak, navode da se lider HDZ-a Dragan Čović neće zadovoljiti nekom pukom političkom funkcijom, već da „puca na visoko“, i to upravo na poziciju ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Iako je član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić smijenio većinu ambasadora koje je imenovao Čović, bivši član Predsjedništva ne odustaje od pozicije ministra vanjskih poslova, ni u takvim otežavajućim okolnostima, jer bi mu ta pozicija naprosto donijela međunarodnu javnu govornicu, te nastavak lobiranja za HDZ-ov rasistički prijedlog izmjena Izbornog zakona u BiH kojim bi se cementirala anticivilizacijska nejednaka vrijednost glasa građana Bosne i Hercegovine.
 
Nepoznato je da li će SDA prihvatiti Čovića za ministra vanjskih poslova, ili nekoga koga Čović kandidira za tu poziciju, obzirom da Čović, kao i njegova stranka ne vide nikakav problem u blokadi NATO puta za Bosnu i Hercegovinu. Do sada je SDA, kao i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić uslovljava formiranje Vijeća ministara aktivacijom MAP-a za Bosnu i Hercegovinu.

Zastupnik HDZ-a u Parlamentu BiH Predrag Kožul predlaže svojevrsno odustajanje od NATO-a i fokusiranje samo i isključivo na evropske integracije. Naime, Kožul je u intervjuu za jedan medij poručio da ako ne postoji saglasnost za NATO, treba se fokusirati na EU integracije. Kožul kaže da je to nešto što "odudara od politike zajedničkog nazivnika".

"Ako postoji stranka i strana koja je u BiH zainteresirana i za evropske i za NATO integracije, to je HDZ BiH. Ipak, u trenutku kada oko neke bitne stvari ne postoji saglasnost, radije bih se fokusirao na dio u kojem postoji saglasnost. To je svakako proces EU integracija", rekao je Kožul.

U HDZ-u, dakle, pod punom sviješću i materijalnom odgovornošću, zaboravljaju ranije odluke institucija Bosne i Hercegovine, pa i one odluke, poput usvojene Strategije vanjske politike koju je u martu prošle godine potpisao sam Dragan Čović. Saglasnost za aktivaciju MAP-a postoji i ona je uspostavljena u institucijama Bosne i Hercegovine. Međutim, pošto Dragan Čović više nije član Predsjedništva BiH, u HDZ-u cijene da ono što je Čović potpisao više ne vrijedi, te da od onoga što je Čović sam kao član Predsjedništva potpisao više vrijedi nastavak ispunjavanja političkih želja ruskom i antinato eksponentu u BiH Miloradu Dodiku.

Da bi HDZ i Dragan Čović mogli podupirati politiku Milorada Dodika koju je ugledni američki magazin The Atlantic okarakterisao kao želju za razbijanjem Bosne i Hercegovine, i nastavili lobiranje za izmjene Izbornog zakona, Čović bi kao eventualni budući ministar vanjskih poslova morao "progutati knedlu" i prihvati da mu najveći politički protivnik, Željko Komšić, bude nominalni šef, obzirom da je vanjska politika u direktnoj nadležnosti Predsjedništva BiH.

#Specijal