Objavljeno u kategoriji Region na 28.10.2014 22:51:34

Objavit ću informacije o Kosovu od kojih će se tresti Evropa!

Ko je ometao istrage vezane za korupciju

Suspendovana tužiteljka Euleksa Marija Bamijeh izjavila je da će objaviti informacije o misiji Evropske unije na Kosovu koje će izazvati potres u EU, piše prištinski list Koha Ditore, prenosi bh.novinska agencija Patria. 

Šef Misije na Kosovu Gabrijel Meuči suspendovao je tužiteljku Mariju Bami zbog tvrdnji koje je iznijela, a u kojima je otkrila korupciju u Misiji EU na Kosovu.

Šef Misije je odluku o suspenziji potpisao prije nego što su u Kohi objavljeni navodi iz istrage, a Euleks je potvrdio da je suspenzija uslijedila zbog "curenja povjerljivih informacija".

Na suspenziju je sama Bami prethodno upozorila izjavom:

"Ako oni žele da me pretvore u Džulijana Asanža, dobit će takvu. Vjerujem da oni misle da sam ja pričala za Kohu ditore, ali sve što je objavljeno u Kohi je u domenu javnog informisanja".Britanska tužiteljka, koja je dobila sve sudske procese na Kosovu je rekla da su joj zvaničnici Euleksa poslali "neko pismo optuživši je da je kršila osnovna ljudska prava".

"Oni nisu mi pomenuli razloge ove suspenzije. Šef misije Gabriejl Meuči je potpisao papir a zamjenik glavnog tužioca specijalnog tužilastva Džonatan Ratel mi je predao", rekla je Bameih.Obrazlažući odluku o suspenziji iz Euleksa su poručili da je njome trebalo da se spriječi dalje objavljivanje tajnih dokumenata, te da je odluka donesena prije nego što se tekst pojavio i prištinskom dnevniku, a "u iščekivanje jedne unutrašnje istrage uključujući protok osetljivog materijala".

"Izvještavanje o nepravilnostima ne podrazumijeva da možete medijima da otkrijete tajne dokumente posebno u slučaju kad je proces već okončan. Suspenzija nije sanksionisanje, nego je Misija morala da djeluje na ekspeditivan način da bi se branila od daljeg protoka dokumenata", naveo je Euleks.

Koha ditore navodi da je Euleks na razne načine pokušao da spreči objavljivanje teksta, te da je nakon dostavljenih pitanja specijalna savjetnica šefa Euleksa tražila sastanak i izrazila zelju da vidi dokumenta koja posjeduje Koha, a kao uslov da će odgovoriti na njihova pitanja.

"Nakon odbijanja rekla je da ne može da nam pomogne", piše Koha ditore, pominje i prijetnje krivičnim gonjenjem, a za sutra najavljuje objavljivanje pisma tužiteljke Bami zasnovana na prisluškivanju.

Tužiteljka je, inače, prema pisanju Kohe, prikupila konkretne materijalne dokaze protiv dvojice visokih zvaničnika Euleksa i bivšeg zamjenika glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva Kosova Džonatana Ratela.Prema navodima lista glavnu tuziteljku Euleksa Jaroslavu Novotnu i bivšeg predsjednika Sudskog savjeta Euleksa Frančeska Florija prisluškivala je Specijalna jedinica za borbu protiv korupcije, jer se vjeruje da su umiješani u okončanje slučaja protiv Fatmira Ljimaja i Iljira Tolaja zbog eksplozije u jednom prištinskom lokalu.Ratel je, piše Koha, ometao istragu protiv Novotne i Florija i pokrenuo postupak protiv tužiteljke Bami zbog pogrešnog parkiranje vozila ili dolaska njene kćerke u kancelariju.

Reagujući na pisanje Kohe, a povodom suspenzije Bami, Mauči je u saopštenju naveo da je Misija Euleksa morala da se restruktuira i rekonfiguriše i da kao u slučaju bilo koje druge organizacije, takav proces podrazumijeva da su neki razočarani, jer su morali da napuste Misiju."Ovo je, međutim, prirodan proces. Mi smo ovdje da radimo sa kosovskim vlastima. Jedini održiv put napred za kosovske vlasti je preuzimanje nadležnosti. Uzeo sam u obzir navode u štampi," naveo je šef Euleksa.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android