Članak

Unaprijeđen inspektor SIPA-e za kojeg se sumnja da je odao akciju hapšenja Ljubana Ećima

Prema informacijama sigurnosnih agencija BiH, ključnu ulogu u „otkrivanju“ akcije imao je Svjetlan Nović, službenik SIPA-e i prvi rođak Sredoja Novića.

SARAJEVO, (Patria) - Odbjegli osumnjičenik za ratne zločine Ljuban Ećim sredinom oktobra 2018. godine izbjegao je hapšenje u Banja Luci. On je, prema pisanju Žurnala, trebao iz Srbije doći na rođendan člana svoje porodice. Sigurnosne agencije su dobile dojavu, pripadnici Specijalne jedinice Državne agencije za istrage i zaštitu stacionirali su se u Regionalnoj kancelariji SIPA-e u Banja Luci, ali je akcija otkrivena, nakon čega je Ećim otkazao svoj dolazak u BiH.

Sigurnosne agencija u BiH sumnjaju da je ključnu ulogu u „otkrivanju“ akcije imao Svjetlan Nović, službenik SIPA-e i prvi rođak SNSD-ovog delegata u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Novića. 

"On je, nakon što su specijalci SIPA-e stigli u Banja Luku, ne znajući da su došli zbog Ećima, pozvao pratioce Milorada Dodika, te ih obavijestio da se priprema akcija hapšenja tadašnjeg predsjednika Republike Srpske. Istog dana, u Večernjim novostima je objavljen tekst po naslovom: 'Ambasada SAD-a priprema hapšenje Milorada Dodika'".

- Nakon toga, najviši zvaničnici RS su se uključili u provjere, te su saznali da je akcija ipak usmjerena protiv Ljubana Ećima - kazao je sagovornik Žurnala.

Ećim, koji živi u Srbiji, započeo je ličnu istragu ko je SIPA-i dojavio da on dolazi u Banja Luku. Zbog toga je, prema saznanjima sigurnosnih agencija BiH, već uputio prijetnje smrću jednom od inspektora SIPA-e za kojeg sumnja da je izvor informacija.

SIPA nije provodila istragu o ovom slučaju. Uloga Svjetlana Novića u slučaju "Ećim" nikada nije rasvijetljena do kraja. Umeđuvremenu, Nović je unaprijeđen, potvrđeno je Patriji nezvanično. Iz čina mlađi inspektor Nović je unaprijeđen u čin inspektora.

- Ostao je još proces žalbe – rekao je jedan od sagovornika Patrije. 

Ljuban Ećim godinama živi u Srbiji, gdje se skriva od bh. pravosuđa koje ga sumnjiči za ratne zločine na području Kotor Varoši. Sve relevantne sigurnosne službe u regiji su ga smatrale čovjekom koji je organizirao skrivanje tada odbjeglog haškog optuženika za ratne zločine Radovana Karadžića.

Tokom rata bio je komandant Crvenih beretki u banjalučkoj regiji, gdje je djelovao zajedno sa Nenadom Stevandićem. Bio je u bliskim vezama sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i Miloradom Ulemekom Legijom. Nakon rata, nastavio je saradnju sa Zemunskim klanom, a zajedno sa Lukom Bojovićem organizirao je trgovinu narkoticima.
 

#Specijal