Članak

Schwarz - Schilling: Hrvatska koristi članstvo u EU za nacionalističku politiku protiv BiH

On je dodao kako nas takva politika dovodi u veoma opasnu situaciju koja jako podsjeća na onu s početka 90-ih godina kada je započeo rat nakon sporazuma između Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića po

ZAGREB, (Patria) - Očekujem da će nakon pisma nas trojice bivših visokih predstavnika Federica Mogherini donijeti izvještaj s jasnom porukom da Hrvatska nužno mora prestati provoditi nacionalističku politiku kojoj je cilj uspostava trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini, kazao je u intervjuu za zagrebački sedmičnik Globus bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling.

On je dodao kako nas takva politika dovodi u veoma opasnu situaciju koja jako podsjeća na onu s početka 90-ih godina kada je započeo rat nakon sporazuma između Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića po kojem su trebale biti stvorene velika Srbija i velika Hrvatska.

„Daytonski sporazum je jasno odredio da u Bosni i Hercegovini imamo dva entiteta, Federaciju BiH i Republiku Srpsku. Svaki pokušaj da se to promijeni predstavlja rušenje sporazuma koji je u Daytonu potpisala i Hrvatska te ga se stoga mora i pridržavati“, upozorio je Christian Schwarz-Schilling.

Podsjećamo, on je zajedno s Paddyjem Ashdownom i Carlom Bildtom, uputio pismo visokoj predstavnici EU za vanjske i sigurnosne poslove Federici Mogherini i ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU u kojem su istakli da je izbor Željka Komšića legitiman jer ni Ustav ni Izborni zakon BiH ne kažu da članove Predsjedništva moraju izabrati njihove vlastite etničke skupine. To su pismo proteklih dana komentarisali hrvatski premijer Andrej Plenković i Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova, glatko odbacivši optužbe o miješanju Hrvatske u unutrašnje stvari BiH.

Na pitanje novinara Globusa, „vidi li ikakav problem u tome da su za hrvatskog predstavnika u tročlanom Predsjedništvu glasali pretežno Bošnjaci“, Schwarz-Schilling je odgovorio kako su Željka Komšića izabrali građani BiH, te je on predsjednik svih građana BiH, a ne samo Hrvata.

“Komšić je Hrvat, a ne pripadnik neke druge nacije. Isto kao što je i Dragan Čović Hrvat. Na izborima su birači odlučili da ne žele Čovića nego Komšića. Kao što su na prošlim izborima izabrali Čovića. To je legalna i legitimna odluka naroda. Kada je Čović bio izabran za člana Predsjedništva, onda nije imao ništa protiv takvog izbornog zakona nego ga je prihvatao, a sada, kada on nije izabran, protivi se tom istom zakonu. Sve se ovo događa samo zato što Čović nije izabran“, kaže bivši visoki predstavnik.

On je istakao kako ovdje nije u pitanju položaj hrvatskog naroda u BiH, nego samo jednog jedinog čovjeka.

„Federacija BiH je jedan entitet u kojem se ne može gledati koji je narod većina, a koji manjina. To je vrlo jasno i o tome uopće ne treba raspravljati. Stoga Evropska unija mora insistirati na provođenju zakona i primjeni Daytonskog sporazuma”, kazao je Globusu Schwarz-Schilling.

Hrvatska, prema njegovom mišljenju, trenutno koristi svoje članstvo u EU za provođenje svoje nacionalističke politike u susjednoj državi.

“Moramo zaustaviti diplomatsku ofenzivu Hrvatske jer ne govore istinu. Miješaju Izborni zakon s pitanjem izbora članova Predsjedništva, a to je ogromna laž s kojom u Bosni i Hercegovini kreiraju propagandu protiv gospodina Komšića. To niko u javnosti ne razjašnjava i zbog toga smo se mi, bivši visoki predstavnici, ujedinili rekavši - moramo pojasniti situaciju kako bi ona bila jasna Evropskoj uniji, političarima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Moramo se pobrinuti da se istina čuje, posebno tokom sastanka Vijeća za vanjske poslove EU”, kazao je Christian Schwarz-Schilling.

#Intervju