Članak

KOMENTAR U HDZ-ovim vladama nema mjesta za druge, smeta im mali broj Hrvata u KS

HDZ BiH sa svojim koalicijskim partnerom HKDU-om ima apsolutnu većinu u Skupštini ZHK od 16 zastupnika pa je bez većih problema mogao formirati novu Vladu.

Piše: Haris Ljevo

Nova Vlada ZHK na čelu s premijerom Zdenkom Ćosićem imenovana je prije nekoliko dana s 21 glasom za i dva suzdržana.

Podsjećamo, na konstituirajućoj sjednici u novembru za predsjednika Skupštine izabran je Ivan Jelčić, a za mandatara Zdenko Ćosić, koji je i u prethodnom mandatu obavljao premijersku funkciju. Nakon manje od mjesec dana pregovora oko nove Vlade, ona je i potvrđena.

HDZ BiH sa svojim koalicijskim partnerom HKDU-om ima apsolutnu većinu u Skupštini ZHK od 16 zastupnika pa je bez većih problema mogao formirati novu Vladu.

Nekoliko dana prije potvrđivanja Vlade ZHK, u Sarajevu su stranke koje čine novu skupštinsku većinu dogovorile sastav nove Vlade KS, koja bi trebala biti potvrđena na sjednici Skupštine KS 26. decembra.

Odmah nakon što su objavljena imena ministara koji bi trebali činiti novu Vladu KS, mediji pod kontrolom HDZ-a BiH krenuli su s „paljbom“ po, kako navode, bošnjačkim strankama iz Sarajeva, koje su se usudile predložiti Vladu bez Hrvata.

Prema tim istim medijima, to je jasan znak kako su Hrvati ugroženi u ovoj zemlji, čim ih nema u Vladi KS.

Takva pisanja jednostavno nisu tačna, jer bi novi ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša trebao biti SDP-ov Damir Filipović, po nacionalnosti Hrvat. Gledano etnički sastav BiH, to zaista djeluje malo, ali u poređenju s kantonalnim vladama u kojima glavnu riječ vode kadrovi HDZ-a, onda nije ni tako malo. Pogotovo ako znamo da je u nekim ranijim vladama KS bilo još Hrvata, ali i u vladama drugih kantona u kojima Bošnjaci čine većinsko stanovništvo.

S druge strane, HDZ-ovim stranačkim medijima uopšte ne predstavlja problem niti vide išta loše u tome što Vlada ZHK ima stopostotan hrvatski sastav.

Također, kakav je odnos HDZ-a prema Hrvatima u BiH, najbolje govori i činjenica da su premijer ZHK Zdenko Ćosić i svi ministri u Vladi ZHK članovi HDZ-a. Tamo gdje vlada HDZ, nema mjesta ni za Hrvate iz drugih stranaka, a da ne govorimo o ministrima Bošnjacima, Srbima ili Ostalim.

Jedini problem HDZ-a, kada su u pitanju Vlada KS ili vlade drugih kantona u BiH, je taj što u njoj ili u njima nema kadrova HDZ-a, koji bi mogli provoditi politiku u interesu te stranke, a ne građana kantona.

#Specijal