Objavljeno u kategoriji Biznis na 19.12.2018 15:55:28

Potpisan ugovor za izgradnju dijela autoputa Beograd - Sarajevo vrijedan 250 miliona eura

Foto Ilustracija

BEOGRAD, (Patria) - Srbija je sa turskom kompanijom Tasyapi potpisala komercijalni ugovor za projektovanje i izgradnju dijela autoputa Beograd-Sarajevo u vrijednosti od 250 miliona eura.

Strateški dokument su potpisali potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v.d. direktora firme"Putevi Srbije" Zoran Drobnjak i predsjednik turske kompanije Tasyapi Emrualh Turanli.

Mihajlović je rekla da se sljedeće godine očekuje potpisivanje finansijskog ugovora, a početkom 2020. godine izgradnja autoputa. 

Autoput Beograd-Sarajevo gradit će se u dvije trase koje na teritoriji Srbije obuhvataju dionice Sremska Rača - Kuzmin, dužine oko 17 kilometara, i Požega-Užice-Kotroman, dužine oko 60 kilometara, pišu srbijanski mediji.

Ukupna vrijednost izgradnje obje dionice na teritoriji Srbije je oko 1,05 milijardi eura, od čega je oko 220 miliona eura vrijednost dionice Sremska Rača - Kuzmin, a oko 830 miliona eura dionica Požega-Kotroman. 

Vrijednost komercijalnog ugovora za projektovanje i izgradnju dionica autoputa Beograd-Sarajevo je 250 miliona eura, a obuhvata izradu plana detaljne regulacije, projekata i izvođenja radova na izgradnji autoputa Sremska Rača - Kuzmin (sa mostom preko Save) i izradu projekta za dionicu Požega-Kotroman. 

Srbijanska ministrica Mihajlović je novinarima u Vladi Srbije rekla da Turska i Srbija imaju dobre ekonomske i bilateralne odnose i da je zajednički interes obje zemlje da se razvijaju, prije svega, u cilju stabilnosti regiona. Kako je navela, dobri odnosi između dvojice predsjednika Aleksandra Vučića i Recepa Tayyipa Erdogana rezultirali su različitim projektima i sporazumima. 

Mihajlović je ukazala da trgovinski odnosi Srbije i Turske bilježe značajan rast i da je obim trgovine iznosio u 2017.godini blizu milijardu eura, što je četiri puta više nego 2009. 

Potpredsjednica Vlade Srbije i resorna ministrica kaže da je za prvih deset mjeseci ove godine razmjena iznosila 850 miliona eura i da je plan da se ona poveća na preko dvije milijarde eura. 

Autoput Beograd-Sarajevo je prvi autoput koji će direktno povezati Srbiju i BiH, a od velikog je značaja i za povezivanje u regionu.