Objavljeno u kategoriji Region na 27.10.2014 09:36:46

Iz budžeta "isisali" milijarde: Pogledajte ko su kapitalci iz zatvora Remetinec

Dokazane ili im se još uvijek dokazuju višemilionske malverzacije

Bilo da su bili birani na izborima za parlament ili lokalnu vlast ili da su bili izabrani od Vlade za odgovorna mjesta u državnim kompanijama ovi ljudi koji su do jučer uživali povjerenje naroda i vlasti danas se nazivaju - kapitalcima iz Remetinca.  Naime, riječ je o najpoznatijim stanovnicima zatvora koji su boravili u pritvoru od 2009. godine godine do danas, a dokazane su im ili se još uvijek dokazuju milionske malverzacije, pišu hrvatski mediji, prenosi bh. novinska agencija Patria. 

IVO SANADER - ratni profiter

Svakako je najveći "kapitalac" Remetinca,  a kao bivši premijer i šef HDZ-a dobio je osam i po godina zatvora za ratno profiterstvo. Bivši premijer već je pravosnažno osuđen u slučajevima Hypo i Ina-MOL, a zajedno sa svojom bivšom strankom HDZ-om i nekoliko njenih dužnosnika nepravosnažno zbog izvlačenja državnog novca i punjenja HDZ-ova crnog fonda preko agencije Fimi media.

Sudi mu se zbog primanja mita u slučaju Planinska, u julu bi mu trebalo početi novo suđenje u slučaju HEP-Dioki, a čeka ga i nepotvrđena šesta optužnica kojom ga se tereti da je HEP oštetio za 650 miliona kuna potičući tadašnju upravu da šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju prodaje struju ispod tržišne cijene. 

NADAN VIDOŠEVIĆ - umjetnička zbirka 

Tereti se za aferu Remorker zbog kojeg je bio u višemjesečnom pritvoru u Remetincu, a sumnjiči ga se za izvlačenje 35 miliona kuna. Na čelu HGK bio je od 1995. godine a bio je i predsjednik Hajduka, župan, predsjednički kandidat te predsjednik Uprave Kraša.

Od poznatih nekretnina posjeduje porodičnu kuću u Zagrebu, imanje sa šumom u Gorskom kotaru, turistički objekt u Omišu, zemljište u Medulinu, šumsko i poljoprivredno zemljište u Pisarovini te zemljište u Kupresu u BiH. Poznat je i po skupocjenoj zbirci umjetnina. 

IVAN MRAVAK - bivši stanovnik Remetinca

Ivan Mravak tereti se za štetu od čak 650 miliona kuna zbog prodaje jeftine struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju.

Već je prije nagodbom dobio godinu i po dana zatvora priznajući da je  2007., po nalogu tadašnjega glavnog rizničara HDZ-a Mladena Barišića, za HDZ pribavio 600.000 kuna. 
 
NEVENKA JURAK, MLADEN BARIŠIĆ I BRANKA PAVOŠEVIĆ - Milioni za HDZ

Najveća korupcijska afera  u Hrvatskoj svakako je ona Fimi media, a proglašeni su krivima Ivo Sanader, Mladen Barišić, Ratko Maček, Branko Pavošević, Nevenka Jurak, Anita Lončar-Papeš, Bojan Dimića, Hrvatska demokratsku zajednica i trgovačko društvo Fimi media.  Afera je bila teška sedamdesetak miliona kuna. 

Barišić je dobio tri godine zatvore, Pavošević godinu i po, a Nevenka Jurak dvije godine zatvora.  

JOSIP PROTEGA - Bankomat 

Josip Protega bio je na čelu Hrvatske poštanske banke, a afera bankomat bila je teška 255 miliona kuna. I Protega je proveo mjesece u Remetincu. 

"Nesavjesnim poslovanjem napravljena je velika šteta Hrvatskoj poštanskoj banci.Uprava HPB-a lažno je prikazivala i poslovanje te sebi isplaćivala nepripadajuće bonuse", stoji u optužnici. 

ROBERT JEŽIĆ - Vole ga svi

Rober Ježić bivši šef Diokija i bivši vlasnik dnevnika Novi list pravosnažno je osuđen u poznatom slučaju INA-MOL prema kojoj je u državnu kasu trebao vratiti pet miliona eura. Tereti ga se i malverzacije i u slučaju HEP-DIOKI da je sa Sanadervom poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da njegovim kompanijama isplati pozajmicu od 15 miliona kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. 

Ukupna šteta procijenjuje se na oko 60 miliona kuna.

DAMIR POLANČEC - Spice boy

Damir Polančec bivši je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar privrede, rada i poduzetništva u vladama premijera Ive Sanadera i premijerke Jadranke Kosor. Dobio je deset mjeseci zatvora za izradu nepotrebne studije te za aferu Reflektori. 

USKOK ga je teretio da je ustrojio zločinačku organizaciju koja je raznim dioničarskim transakcijama koprivničku Podravku oštetila za oko 400 milijuna kuna.

MARINA LOVRIĆ MERZEL - Kuma s Remetinca 

Bivša sisačko-moslavačka županica još je jedna bivša stanovnica Remetinca. Osumnjičena za više kaznenih djela zloupotrebe položaja i ovlasti, krivotvorenje službene isprave, primanje mita i pranje novca.

Županiju je oštetila za više od 10,5 miliona kuna

MILAN BANDIĆ - Ogromna šteta 

Zagrebačkog gradonačelnika i aktuelnog stanovnika Remetinca Milana Bandića, jednog od najpoznatijih hrvatskih političara USKOK tereti za niz koruptivnih nedjela povezanih u više slučajeva u kojima je Bandić naveden kao poveznica svih osumnjičenika, s izuzetkom dva sumnjiva zapošljavanja za koja je navodno odgovoran Ljubičić.Ukupna šteta procijenjuje se na oko 20-tak miliona kuna. 

IVAN ČEHOK 

Bivšeg gradonačelnika Varaždina teretilo se da je zajedno s poduzetnikom Davorom Pataftom oštetio grad Varaždin za 28 miliona kuna. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android