Članak

Dva dana pred Skupštinu Komore ljekari upozoravaju: Nikada nismo bili poniženi kao sada

Predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo birat će se između profesora Ismeta Gavrankapetanovića iz Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i profesorice Ksenije Miladinović iz Kliničkog centra, 2

SARAJEVO, (Patria)  - Predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo birat će se između profesora Ismeta Gavrankapetanovića iz Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“  i profesorice Ksenije Miladinović iz Kliničkog centra, 20. decembra u amfiteatru Kliničkog centra.

Skupština Komore trebala je biti održana 26. novembra, kada su kandidati bili profesor Gavrankapetanović i dr. Zaim Jatić iz Domova zdravlja Kantona Sarajevo, ali je ta sjednica prekinuta. U međuvremenu, dr. Jatić je odustao od kandidature, a nova protukandidatkinja profesoru Gavrankapetanoviću je profesorica Miladinović.

Oko 150 ljekara te Nezavisni strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije od ranije podržavaju kandidaturu Gavrankapetanovića.  

Dr. Jatić je imao podršku generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dr. Sebije Izetbegović, najveće i najutjecajnije zdravstvene ustanove u BiH, dok je tu podršku sada dobila dr. Miladinović, nakon što se Jatić povukao.

Ljekarska komora bi trebalo biti samostalno i neovisno strukovno udruženje doktora medicine, koja zastupa interese ljekarske profesije, ali i brine o pravilnom ponašanju i ugledu ljekara i ljekarske struke. Komora također dodjeljuje i licence za rad ljekara, bez koji nije moguće raditi u ljekarskoj profesiji.

Ljekari upozoravaju da ako neka od političkih partija ovlada Ljekarskom komorom, ta politička partija uz pomoć licenci može utjecati i na sve kasnije odluke ljekara, što u pravilu znači poraz za ljekarsku profesiju ali i za pacijente.

Od blizu stotinu delegata u Skupštini Ljekarske komore Kantona Sarajevo Klinički centar ima više od 50 posto delegata. Ako svi delegati sa KCUS-a u četvrtak podršku daju dr. Miladinović, to znači da će generalna direktorica KC, supruga predsjednika najveće bošnjačke partije u BiH SDA Bakira Izetbegovića, imati utjecaj i na Ljekarsku komoru u Sarajevu. Dr. Izetbegović sada upravlja sa KC, Medicinskim fakultetom u Sarajevu dok bi preuzimanjem kontrole nad Ljekarskom komorom politički utjecaj SDA na zdravstveni sistem u Sarajevu bio kompletan. Na to su nedavno upozorili i iz Transparency International BiH.

Dva dana pred izbornu Skupštinu Komore na hitan sastanak su sazvani svi delegati Ljekarske komore koji predstavljau Klinički centar, potvrđeno je Patriji iz više izvora sa KC.

„Obavještavamo vas da će se 18. 12. u 11 sati održati sastanak svih delegata KCUS-a Ljekarske komore... Obavezan je dolazak svih delegata. Zamjene ne mogu...“, navedeno je u dopisu delegatima koji u Komori predstavljaju KC. Dopis potpisuje dr. Enra Mehmedika-Suljić, direktorica discipline za nauku i nastavu i jedna od najbližih saradnica dr. Izetbegović. 

Predsjednik Samostalnog nezavisnog sindikata doktora medicine i stomatologije KS prim. dr. Izet Hočko rekao je Patriji da je kandidatura dr. Miladinović za poziciju predsjednika Komore protuzakonita, te da bi odgovorni trebali biti kažnjeni.

„Ne možete izbornu Skupštinu Komore započeti sa jednim kandidatom, prekinuti tu skupštinu, a onda istu skupštinu nastaviti sa drugim kandidatom“, smatra dr. Hočko.

„Direktori određenih zdravstvenih ustanova u KS koji sudjeluju u ovim nezakonitim aktivnostima moraju biti procesuirani“, rekao je dr. Hočko.

„Iznosim stav Sindikata, i moram reći da su politički pritisci na ljekare nedopustivi“, dodao je.

Bivši predsjednik Ljekarske komore KS prim. dr. Fahrudin Kulenović rekao je Patriji da je više od 50 godina u zdravstvu, ali da „ljekari u Sarajevu nikada nisu bili više poniženi“.

„Ljut sam na ljekare. I prije su se mijenjali sistemi i politike, ali se ljekari nikada nisu spuštali pod noge politike“, rekao je dr. Kulenović.

Na čelu Ljekarske komore KS trenutno se nalazi dr. Raho Spahović, specijalista pedijatrije sa Kliničkog centra. Izborna skupština Ljekarske komore KS bit će održan u četvrtak u amfiteatru Kliničkog centra. Dr. Kulenović upozorava da glasanje mora biti tajno kako bi se izbjegao pritisak na ljekare.

#BiH