Članak

Sullivan: Nema secesije ni trećeg entiteta, za najekstremnije spremne sankcije

Zamjenik američkog državnog sekretara napomenuo je da će se posebno boriti protiv vanjskih sila koje nastoje učiniti BiH ranjivijom što se tiče unutrašnje nestabilnosti.

SARAJEVO, (Patria) - John Sullivan, zamjenik američkog državnog sekretara kazao je danas novinarima u Ambasadi SAD-a da su SAD opredijeljene za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog intergiteta u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao i za EU i NATO put BiH. SAD su nepokolebljivo posvećene BiH.

- Pokušaji da se podrivaju državne institucije, pozivi na secesiju i uspostavu trećeg entiteta narušavaju duh i pismo Dejtona i predstavljaju prijetnju stabilnosti BiH i cijele regije. Sada je vrijeme za lidere da istupe i pokažu hrabrost i odgovornost i donesu teške odluke prihvate kompromise i idu naprijed. Kada vlast bude formirana, apelujem na vlast BiH da promovira politike koje će dati više šansi građanima za njihov uspjeh i prosperitet i da poduzmu neophodne reforme da omoguće integraciju u NATO i EU da bi to postala stvarnost – kazao je Sullivan.

Susjedi BiH napreduju i niko ne želi vidjeti da ova zemlja zaostaje, istakao je Sullivan.

- Zajedno, SAD, Evropa i naši drugi partneri čvrsto će se obračunavati s onima koji podrivaju ove principe na bilo koji način. To uključuje, za one koji su najekstremniji u tome, koordinirane sankcije u vezi sa njihovom mogućnošću za putovanje i korištenje privatne imovine.

Zamjenik američkog državnog sekretara napomenuo je da će se posebno boriti protiv vanjskih sila koje nastoje učiniti BiH ranjivijom što se tiče unutrašnje nestabilnosti.

U razgovoru sa članovima Predsjedništva BiH pozvao je na kooperativnosti i zajedničko djelovanje.

- Etničke divizije stvaraju etnički lideri da bi ostali na vlasti i ako postoji išta oko čega treba da se ujedine svi građani BiH to treba da bude želja da okončaju široko rasprostranjenu korupciju koja iscrpljuje bogatstva ove zemlje i tjera mlade ljude da potraže šansu vani.

Vlada SAD čvrsto će reagirati na bilo kakve prijetnje stabilnosti BiH, kazao je Sullivan. On je istakao da je došao prenijeti poruku da su SAD posvećene BiH, njenoj budućnosti i njenom narodu u ime Vlade SAD-a, predsjednika Donalda Trumpa, generalnog sekretara Mikea Pompea.

Sullivan je kazao da poštuje instituciju Predsjedništva BiH i odluku građana koji su odabrali članove Predsjedništva BiH.

- To ne mijenja sankcije SAD-a kad je riječ o gospodinu Dodiku. Nema promjene u njegovom statusu prema sakcijama OFAC-a – precizirao je Sullivan.

Govoreći o NATO putu, Sullivan je kazao da SAD sa entuzijazmom pozdravljaju odluku vlasti BiH da idu dalje ka članstvu u NATO savez o čemu je razgovarao i sa članovima Predsjedništva BiH.

- Sarađivat ćemo sa vlastima na tom putu. Odluka je vlasti da ide ka NATO-u i EU. SAD podržava te odluke, ne želimo da bilo koja zemlja se miješa u rad vlasti ove nezavisne i suverene zemlje - kazao je Sullivan. 

 

#BiH